Експерт по ваксините в Берн: В Западна Европа държавата не плаща тестовете за зелен сертификат

  • 22 октомври 2021 21:28

  • 1968
  • 2
Експерт по ваксините в Берн: В Западна Европа държавата не плаща тестовете за зелен сертификат
© gettyimages

„Това, което виждам от въвеждането на зеления сертификат, е същият ефект като в други европейски страни – ваксинирането се увеличава и хората стават малко по-отговорни към това, което правят“, заяви пред БТВ експертът по безопасност на ваксините и завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн Аспарух Илиев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

По думите му тази мярка е закъсняла и е трябвало да бъде приета много по-рано, както в други страни в ЕС.

Д-р Аспарух Илиев: Млякото е разсипано, трябват остри решения

„Хората трябваше да бъдат информирани по-рано. Има и други елементи като легендите, които някои лекари в България си измислят за противопоказания на ваксините. Автоимунни и хронични заболявания не се приемат като противопоказание за имунизация, само от мои български колеги“, каза Илиев.

„В Германия и Швейцария сертификатът беше въведен малко преди лятото и доведе до осезателно ускорение на ваксинация. Не казвам, че нямаше протести, но в първите седмици имаше и опашки. Не искам да споря със законодателите, но в Западна Европа държавата не плаща тестовете, за да се получи зелен сертификат. Аргументът на държавата е, че са предоставили ваксини, ако не се ваксинирате – добре, ще се тествате, но за ваша сметка“, коментира Илиев.

Според него е много странно, че у нас няма остри реакции, когато умират по 120 души на ден, но има, когато се заговори за затваряне на заведенията.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1968 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.22 | 22:59

2
Горкият, вероятно чете постовете на Витанов във фейса. Той съвсем перколяса, умножава по три, по пет пъти и все не излиза.
Jex

2021.10.22 | 21:50

1
Не ги плаща ВЕЧЕ, досега плащаше обаче.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини