Фон дер Лайен: Страните от ЕС да премахнат данъците върху енергията

  • 20 октомври 2021 14:51

  • 1553
  • 2
Фон дер Лайен: Страните от ЕС да премахнат данъците върху енергията
© Getty images

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е призова страните членки да премахнат данъците върху енергията в опит да омекотят удара от високите цени, предаде БНР.

Тя каза това в реч пред Европейския парламент по време на дебати за подготовката на Европейския съвет, където въпросът ще се дискутира от лидерите на страните членки утре и вдругиден.

Като заяви, че "Газпром" спазва договорите за дългосрочни доставки на синьо гориво с ЕС, фон дер Лайен добави, че газовият гигант не е отговорил на по-високото търсене, както е направил предишните години. И още:

„Някои мерки могат да бъдат предприети много бързо според сегашните правила на ЕС. Това включва облекчение за бизнеса, особено малките и средни предприятия, чрез държавна помощ, целенасочена подкрепа за потребителите и орязване на енергийните данъци и лостове.

Чехия временно отменя ДДС върху електричеството и газа

Искам да напомня, че средно една трета от енергийните цени на едро се определят от пазара, една трета зависи от таксите за инфраструктурата, но още една трета зависи от националните и местни данъци, като в някои страни-членки те достигат 50 на сто. Именно тук държавите могат да реагират много бързо и 20 от тях вече го правят“, каза Фон дер Лайен.

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е призова да се помисли за колективен договор за цените за доставките на газ.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1553 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анти-ковидфашизъм

2021.10.20 | 18:42

2
Ах ти долен ФАШИСТ.Скоро ще издухаш супата с този нацистки терор зелен сертификат.НЕ НА ЕВРЕЙСКИЯ БАРДАК

2021.10.20 | 15:28

1
А що да не премахнат борсите? То всичко е измислено и планирано. Жалка дебилна работа.

Добави коментар

Водещи новини