ЕК бе принудена да оправдава кратките пътувания със самолет на Урсула фон дер Лайен

  • 04 ноември 2021 21:23

  • 2282
  • 6
ЕК бе принудена да оправдава кратките пътувания със самолет на Урсула фон дер Лайен
© Getty Images/Guliver

Брюксел влезе в обяснителен режим днес, за да обясни защо председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е е изпозвала частни самолети, въпреки че на конференцията КОП26 защити идеята за използване на по-малко замърсяващи превозни средства, предадоха световните агенции.

Говорителят на ЕК Ерик Мамер поясни, че функциите, които Фон дер Лайен има, изискват отношенията с държавните и правителствените глави да са много важни и между тях да има нещо повече от обикновени контакти чрез Зуум, което означава и използването на наети самолети за някои пътувания. Той подчерта, че такива пътувания се налагат, когато ръководителката на европейската изпълнителна власт трябва да постигне консенсус между 27-те страни членки за кратко време. Освен това пандемията е намалила и възможностите за използване на пътнически полети и влакове, каза говорителят.

Той добави обаче, че ЕК се е уверила, че компанията, от която наема частните самолети, компенсира въглеродните емисии, които се отделят по време на пътуванията на Фон дер Лайен. Говорителят на ЕК добави, че Брюксел проучва също начините да използва повече полети с биогорива, като този, с който председателката на ЕК пътува за участие в климатичната конференция в Глазгоу.

Започна 26-ата Конференция по климата в Глазгоу

По-рано тази седмица стана ясно, че Фон дер Лайен е предпочела да пътува с частен самолет между Виена и Братислава през юни. Пътуването е продължило 19 минути и е било част от нейна обиколка из европейски столици, по време на която тя е дискутирала с местните лидери въпроси, свързани с фонда на ЕС за възстановяване на икономиката след пандемията. Виена и Братислава отстоят на 50 километра една от друга. Говорителят на ЕК поясни, че пътуването между тях е било в рамките на натоварен двудневен график, включващ визити в общо пет страни членки. Не е било възможно Фон дер Лайен да пътува между двете столици с кола, защото още същия ден тя е трябвало да стигне и до Рига в Латвия.

След като на конференцията в Глазгоу призова за повече усилия срещу климатичните промени, британският премиер Борис Джонсън също беше разкритикуван, че е предпочел да се прибере оттам в Лондон със самолет, вместо да използва по-малко замърсяващо средство - влак. Тогава говорител на Даунинг стрийт поясни, че е важно премиерът да може да обикаля из страната бързо, когато е притискан от времето, като за тази цел горивото, използвано от официалния самолет на британското правителство, е "устойчиво", въглеродните емисии се компенсират, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
2282 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.11.05 | 09:03

6
Много неприятна жена е тази Урсула Фондерлайн!
Koko

2021.11.05 | 08:46

5
Zashtoto ,,te,, mogat da pravjat vsi4ko, koeto zabranjavat na prostosmartnite-zatova, nikoi ne trjabva da vjarva i slusha lakardiite im
УРСУЛА

2021.11.05 | 07:38

4
Я мълчете! Вие и децата ви сте роби на Пфайзер!Аз ви продадох и сега ще се подчинявате на заповедите им -зелен сертификат, локдаунчета. Забава е.

2021.11.05 | 07:36

3
Кога ще й се търси сметка как ще ни продава като експериментални мишки? Или на Радев му хареса?
Уруспа фон Лайнен

2021.11.05 | 05:22

2
Какво се дърви раята на нас, управляващата класа? Ограниченията са за простосмъртните, милиардерите и ние, техните проститутки на държавни служби сме от друга каста.
KASKET S IZKLUCHITELNO MINIATURNA PISHKA

2021.11.04 | 23:17

1
TAQ E E BYT NE GRA S 40 santa palastarki a ne kato KASKETA I SFINQTA s NEWIDIMKITE !!!1

Добави коментар

Водещи новини