Испания улеснява легализирането на статута на непридружени млади мигранти

  • 20 октомври 2021 07:22

  • 348
  • 1
Испания улеснява легализирането на статута на непридружени млади мигранти
© gettyimages

Испания въвежда за непридружените млади мигранти по-лесна процедура за за получаване на разрешение за постоянно пребиваване и разрешително за работа. Очаква се близо 15 000 души се очаква да се възползват от обявените вчера промени в правилата, предаде Асошиейтед прес.

Законовите промени, публикувани от правителството, смекчават изискванията за получаване на документи и намаляват периода за чакане, премахвайки бариерите пред навършилите 16 години мигранти да живеят и работят легално в Испания.

Правителството заяви, че целта му е да интегрира мигрантите, които понякога са изоставени от властите и биват маргинализирани от обществото.

В последните години Испания се стреми да се справи с голям поток от мигранти от Африка. От началото на годината в страната са пристигнали малко над 30 000 мигранти, почти всички по море.

Над 500 мигранти влязоха незаконно по море в Испания

Това е с 37 процента повече, отколкото за същия период на миналата година, сочат данни на ООН.

Според новите правила непридружените непълнолетни мигранти могат да получат документи след тримесечен престой в Испания вместо след девет месеца, както беше досега. Онези, които навършат 18 години, или вече са ги навършили през последните пет години, трябва да докажат единствено, че получават 470 евро на месец, например от програма за социално подпомагане, за да получат разрешително за постоянно пребиваване и за работа.

Досега те трябваше да декларират по-висок доход, за да получат и запазят разрешителното си за постоянно пребиваване, което не им даваше автоматично право на разрешително за работа.

Неправителствени организации от години оказват натиск върху испанските власти да направят такива промени.

Последвайте канала на

Калина Христова
348 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Новини.бг - медиен кенеф

2021.10.20 | 08:23

1
Новините ги измисля полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата

Добави коментар

Водещи новини