Испания евакуира 84 афганистанци

  • 12 октомври 2021 06:54

  • 598
  • 0
Испания евакуира 84 афганистанци
© gettyimages

Самолет с 84 афганистанци на борда пристигна в понеделник в късните часове в Испания от Пакистан. Във вторник се очаква да кацнат още 160 души. Това е началото на втория етап от спасителната операция, планирана от испанското правителство, което ще се опита да изведе от Афганистан възможно най-много сътрудници на НАТО и ЕС.

В първия полет след затварянето на летището в Кабул на 27 август е имало 45 жени и 36 деца на възраст под 16 години. Те са кацнали във военната база Торехон, където са посрещнати от министъра на отбраната Маргарита Роблес и на външните работи Хосе Мануел Албарес.

Никой афганистанец няма да вярва "дълго време" на политиката, водена от САЩ

На 10 септември Албарес посети Исламабад и уговори местните власти да сътрудничат при прехвърлянето на афганистанските бежанци, които са пристигнали в Пакистан по суша. След като установяването им в Испания бъде уредено документално, те ще бъдат разпределени из цялата страна. През август Испания посрещна 2206 души в същата военна база и от тях 1700 пожелаха да останат в страната, а 506 бяха прехвърлени при роднини в други държави. Те бяха евакуирани със 17 полета на военни самолети от Кабул до Дубай и след това превозени в общо 11 полета до база Торехон.

Калина Христова
598 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини