Лашет пое отговорността за провала на консервативния лагер в Германия на парламентарните избори

  • 16 октомври 2021 16:52

  • 605
  • 4
 Лашет пое отговорността за провала на консервативния лагер в Германия на парламентарните избори
© Getty (архив)

Армин Лашет пое днес отговорността за провала на консервативния лагер в Германия на парламентарните избори, произведени в края на септември. Той призна, че неговата партия трябва да влезе в опозиция след 16 години на власт, предаде Франс прес.

"Отговорността за този резултат е моя в качеството ми на лидер и кандидат за канцлер. Аз съм отговорен за предизборната кампания и за нейния провал", заяви Лашет по време на конгрес на младежкото крило на Християндемократическия съюз, който се провежда в Мюнстер, в Западна Германия. "Постигнахме един горчив резултат и нищо не може да бъде премълчано", допълни той.

По време на изборите на 26 септември ХДС получи 24,1 процента от гласовете, което беше най-лошият резултат в историята й. Тя се класира на второ място след Германската социалдемократическа партия. Вчера социалдемократите поставиха основите на бъдещо трипартийно коалиционно правителство с еколозите и либералите. Трите партии обявиха предварително споразумение в тази насока. Задълбочени дискусии за управленческа програма ще започнат сега и се очаква те да продължат няколко седмици. В края им, ако има подписано официално коалиционно споразумение, социалдемократът Олаф Шолц ще стане канцлер и ще наследи Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се на поста.

Лашет днес призна, че консерваторите трябва да се подготвят за влизане в опозиция в Бундестага - позиция, в която не са били от 2005 г.

Председателят на ХДС Армин Лашет изрази готовност да се оттегли от лидерския пост в партията

"Сега всичко показва, че ще има светофарна коалиция", призна Лашет, визирайки трите цвята, отговарящи на трите партии в евентуалната бъдеща управленческа коалиция.
Той определи като добро тяхното предварително споразумение, в което има отказ от увеличаване на данъците и което прокарва идеята за излизане от базираната на въглищата енергетика. "Ние бихме могли да споделим някои от тези предложения", заяви Лашет.

Той каза, че скоро ще напусне функциите си на лидер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е най-населена в Германия и която се смята за "вибриращото сърце на ХДС". Лашет призова за обновяване на партията, по-специално за подмладяване, но също и за по-голяма феминизация в нея. Той също така призова за единство в ХДС, заплашен от разцепление.

Подобна позиция сподели и министърът на здравеопазването Йенс Шпан, който призова за връщане към културата на доверие в партията, засегната от криза в единството и сплотеността. Шпан освен това се представи като кандидат за оформяне на облика на този нов ХДС, който трябва да осъществи промяната в поколенията. "Сега поколението след Меркел трябва да поеме своите отговорности", допълни 41-годишният министър.

Вчера друг потенциален кандидат за лидерския пост - ултралибералът Фридрих Мерц, заяви, че ХДС е на "ръба на рухването".

Валери Зайцев
605 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ХХХ

2021.10.16 | 20:50

4
ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАШИТЕ ПРА ДЕДИ НЕ Е ГРЪК ИЛИ ТУРЧИН СИ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА ПРОИЗХОД ВЪВ НЯКОЯ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЪВ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ КОГАТО СА РАЖДАЛИ ДЕЦА ОТ ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА КРИЕЛИ ЧЕ СА ОТ ТУРЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДАТ УБИТИ И ДЕЦАТА И ТЕ САМИТЕ ТАКА СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО А СА РОДЕНИ МНОГО ТАКИВА ДЕЦА
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.10.16 | 20:41

3
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.10.16 | 20:37

2
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров
tom

2021.10.16 | 17:29

1
e da de tia hermafrodita merkel sas arabskite si manafi sasipa germania a slugata i pedal shte poeme otgovornost.

Добави коментар

Водещи новини