Във Великобритания коледната пуйка е под въпрос поради липса на работна ръка

  • 13 октомври 2021 13:56

  • 1149
  • 2
Във Великобритания коледната пуйка е под въпрос поради липса на работна ръка
© Pixabay

В сърцето на английската провинция, във фермата "Флауър фарм", цари тревога. Патрик Дийли все още не разполага с достатъчно работна ръка, за да достави коледните си пуйки, пише Франс прес, цитирана от БТА.

"Не съм сигурен, че ще мога да наема достатъчно персонал, за да мога да свърша необходимата работа преди Коледа. Ще бъдем подложени на силен натиск", обяснява фермерът от Съри пред АФП.

Патрик трябваше вече да може да разчита на присъствието на 12 сезонни работници до средата на декември, които да му помогнат да опакова, подготви и достави птиците си преди Коледа.

Вече повече от 15 години той набира работници, дошли от Европа. Тази година не е успял да наеме нито един. Шестстотин бели пуйки го заобикалят, когато влиза в дървената си 30-метрова плевня, за да ги нахрани.

"Брекзитът е важен фактор, според мен, тъй като едно от последствията е огромна загуба на работна ръка", обяснява той.

Няма светлина в края на тунела за британските шофьори на тирове

Брекзитът, който влезе в сила на 1 януари, сега затруднява влизането на работници от Европейския съюз в Обединеното кралство, защото вече имат нужда от визи.

Изправени пред недостига на работна ръка в птицевъдния сектор, някои фермери са увеличили броя на публикуваните обяви за набиране на персонал. Но кандидатурите са изключително редки.

"Това не е най-привлекателната работа на света. Това е тежка работа, това е земеделие, трябва да работите седем дни в седмицата", казва Марк Гортън, който отглежда пуйки в Норфолк в Източна Англия и засега няма сезонни работници, докато всяка година наема около 300 - 400.

"Остават ни шест седмици до началото на подготовката на пуйките за коледния базар, а за момента нямаме работна ръка", добавя той, видимо притеснен.

Поради липсата на работна ръка някои фермери бяха принудени да произведат по-малко пуйки тази година и супермаркетите намалиха поръчките си.

"Броят на пуйките е драстично намален. Това е проблем в цялата страна, няма значение дали имате десет пуйки или 20 000 пуйки, проблемът в основата си е същият - има огромен недостиг на квалифицирана работна ръка", казва Патрик.

Изправени пред тази ситуация, любителите на пуешко поръчват от по-рано. Повечето от 40-те стопанства, обединени в "Асоциацията на пресните пуйки от традиционни ферми", отчитат значително увеличение на поръчките в сравнение със същия период на миналата година. Някои ферми казват дори, че са получили пет пъти повече поръчки.

Това води и до риск от повишаване на цените на пуешкото. "Мисля, че за съжаление хората ще станат свидетели на нарастване на цените на продуктите", прогнозира Патрик.

Птицевъдството е сектор на британската икономика, за който правителството реши да предостави 5500 работни визи, валидни до 31 декември, за да привлече сезонните работници. Но фермерите се опасяват, че това няма да промени ситуацията.

Военни ще доставят горивото за бензиностанциите във Великобритания от понеделник

"Дали бих напуснал дома си, страната си, работата си, сигурността си, за да дойда да помогна на страна, която ми е казала, че вече не ме иска? Не бих го направил", коментира Патрик, според когото чуждестранните работници вече се усещат "нежелани".

С наближаването на Коледата птицевъдите изглеждат примирени: "ще трябва да убедя хората, които работят за мен, че ще трябва да работим по 18-19 часа на ден, вместо по 16", обяснява Патрик.

Секторът на птицевъдството е един от най-засегнатите от липсата на работна ръка. Но той далеч не е единственият. С наближаването на сезона на празниците, производителите на елхи, свинско и магазините за играчки също се опасяват, че няма да могат да отговорят на търсенето поради липсата на персонал и на шофьори. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1149 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
123

2021.10.13 | 14:52

1
Във Великобритания коледната ни пуйка ще е фитка, а може и да е мисирка! Има и патки и пилета!
дреме ми,

2021.10.13 | 16:04

2
като нямат пуйки - да си ядат патките!

Добави коментар

Водещи новини