Българите вече предпочитат вузовете на Нидерландия пред тези на Великобритания

  • 06 октомври 2021 16:27

  • 607
  • 1
Българите вече предпочитат вузовете на Нидерландия пред тези на Великобритания
© Pixabay

С 50% са намалели българите, кандидатстващи за прием във висши училища във Великобритания след Брекзит, а печеливша от този отлив е Нидерландия, към която интересът у нас е най-силен. През настоящата академична година в страната на лалетата са приети с 35 на сто повече наши сънародници, а за учебната 2022/2023 година ранните заявки за следване са с 80 на сто повече, съобщи БНР.

Данните са на консултантската агенция за образование в чужбина "Интеграл" , която е организатор на форума "Световно образование". На 9 и 10 октомври той ще се проведе в София, а на 11, 12  и 13 октомври - съответно в Пловдив, Бургас и Варна.

И след Брекзит около 50 висши училища във Великобритания не са променили размера на таксите за следване за настоящата академична година. Това става или чрез замразяване на тези такси, или чрез отпускане на стипендии, които намаляват размера им до този, който плащат местните студенти. За следващата академична година заявка за замразяване на таксите към момента има само от един университет.

Студентите, които вече са приети в университети на Острова, могат да избират как да започнат академичната година - присъствено или онлайн, обясни Николай Христанов, мениджър "Висше образование" в консултантската агенция за образование в чужбина "Интеграл". Сред желаещите  да учат в чужбина се забелязва тенденция да кандидатстват в повече от две държави.

Ранните кандидатури за следване в Холандия скочиха с 80 на сто

Интересът към Белгия сред българските кандидат-студенти е нараснал петорно през последната година – заради по-ниска такса, заради възможност за избор на университети с академически или с практически профил, заради програми на английски език. След Брекзит се наблюдава засилване на интереса и към университетите в САЩ. Цената на следването се изравнява до голяма степен с тази в Обединеното кралство.

Родителите на учениците, които имат намерение да следват в чужбина, започват все по-рано да проучват активно възможностите и условията за това, са наблюденията на образователните експерти след проведеното на 19 септември виртуално изложение "Световно образование". По отношение на езика на обучение най-много кандидат-студенти се ориентират към английския, следват немски и френски. Най-многото кандидати да следват в чужбина по традиция са възпитаници на Френската гимназия в София.

Теодора Александрова
607 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
герпжиков

2021.10.06 | 16:42

1
с такива ректори като герпжиков и министри като тиквето младите отиват да учат в чужбина

Добави коментар

Водещи новини