Ангела Меркел поздрави Олаф Шолц за успеха му на изборите в Германия

  • 29 септември 2021 16:26

  • 625
  • 0
Ангела Меркел поздрави Олаф Шолц за успеха му на изборите в Германия
© Getty Images/Guliver (архив)

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се поздрави кандидата на социалдемократите за канцлер Олаф Шолц за неговия успех на парламентарните избори в неделя, белязани от сериозно поражение на нейния консервативен блок, съобщи днес правителствената пресслужба, цитирана от Франс прес.

Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, която се готви да напусне поста си, досега не бе изразявала публично реакцията си на резултатите от изборите, в която Германската социалдемократическа партия (ГСДП) победи консерваторите от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС).

Нейните поздравления били изпратени в понеделник, ден след изборите, съобщиха от пресслужбата, но бяха направени публично достояние едва днес, отбелязва БТА.

След изборите в редиците на консерваторите продължава да се надига критика срещу упоритостта на Армин Лашет, лидера на ХДС, който иска да сформира правителство въпреки исторически ниския резултат на ХДС/ХСС.

Баварските му съюзници вчера оттеглиха подкрепата си за него, което компрометира шансовете му да стане канцлер, като се съюзи със "Зелените" и либералите от Свободната демократическа партия (СвДП), както той желае.

Изборите в Германия: Парад на антирекорди

Междувременно социалдемократите непрекъснато повтарят, че искат да сформират коалиционно правителство със "Зелените" и със СвДП, и с Олаф Шолц като канцлер.

"Съгласни сме да изберем Олаф Шолц за канцлер възможно най-скоро", повтори днес пред медиите лидерът на парламентарната група на ГСДП Ролф Мюцених.
 

Константин Тодоров
625 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини