Олаф Шолц е новият канцлер на Германия

  • 08 декември 2021 11:57

  • 688
  • 0
Олаф Шолц е новият канцлер на Германия
© Getty Images/Guliver

Германските законодатели избраха социалдемократа Олаф Шолц за нов канцлер днес, с което сложиха край на продължилото 16 години консервативно управление на Ангела Меркел и проправиха път за проевропейско коалиционно правителство, което се зарече да увеличи зелените инвестиции, предадоха световните агенции.

За кандидатурата на 63-годишния Шолц, бивш вицеканцлер и министър на финансите в отиващото си правителство на Меркел, днес гласуваха 395 от общо 707 подали глас членове на Бундестага, съобщи председателката на долната камара на германския парламент Бербел Бас. Неговата трипартийна коалиция държи 416 от общо 736 депутатски места в долната камара на парламента.

Шолц, който носеше маска в пленарната зала, помаха на законодателите, които го поздравиха с овации. Той получи букети от цветя и кошница с ябълки от лидерите на парламентарните групи.

Следобед Меркел ще му предаде канцлерския пост и той официално ще стане новият лидер на най-голямата европейска икономика, която трябва да се справя с тежка четвърта вълна на коронавирусни инфекции и с предизвикателства, отправени от авторитарни режими към демократичния световен ред.

Със своя прагматичен и прям подход, Шолц се представя за естествения наследник на Меркел и за сигурен избор за лидер на Германия, който да посрещне предизвикателства, вариращи от справяне с климатичната криза до отношенията с по-конфронтационно настроената Русия и по-силно отстояващия позициите си Китай.

Шолц ще бъде начело на безпрецедентна на федерално ниво тройна управляваща коалиция, в която влизат социалдемократите, привържениците на по-големи разходи Зелени и по-консервативните във фискално отношение Свободните демократи. Тези три партии в миналото бяха смятани за малко вероятни политически съюзници.

Шолц е опитен преговарящ и ветеран в политиката, който като генерален секретар на Германската социалдемократическа партия от 2002 г. до 2004 г. защитаваше предизвикващите полемики пазарни реформи и съкращения на социалните помощи на правителството на бившия канцлер Герхард Шрьодер.

Министър на труда от 2007 г до 2009 г. в първата управляваща коалиция на Меркел, Шолц настояваше за щедра схема за краткосрочна работа, известна под името "Курцарбайт", благодарение на която милиони работници бяха предпазени от последиците на световната финансова криза.

След като беше кмет на град Хамбург в северната част на Германия от 2011 г. до 2018 г., Шолц се завърна в Берлин като финансов министър на Меркел. В тази си роля той премахна целта за балансиран бюджет и позволи тегленето на рекордни нови заеми, за да защити компании и служители от последиците на коронавирусната пандемия.

На европейско ниво той работеше в тясно сътрудничество с Франция и убеди Меркел да подкрепи финансиран с дълг европейски Фонд за възстановяване на стойност 800 милиарда евро за подпомагане на страните членки на ЕС, най тежко пострадали от COVID-19, отбелязва БТА.

Тройната коалиция в Германия официално вече е факт

Константин Тодоров
688 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини