Макрон ще върне френския посланик в САЩ

  • 22 септември 2021 21:39

  • 983
  • 0
Макрон ще върне френския посланик в САЩ
© gettyimages

Френският президент Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на следващата седмица ще върне френския посланик обратно в САЩ, след като американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в е признал, че консултиране с Франция преди обявяването на тристранния пакт в сферата на сигурността с Великобритания и Австралия, е могло да предотврати дипломатическия спор, съобщи Елисейският дворец, цитиран от БТА.

Миналата седмица Франция отзова за консултации посланиците си в САЩ и Австралия, след като Вашингтон и Лондон подписаха с Канбера сделка за ядрени подводници, довела до развалянето на предишна сделка на Париж с Австралия за доставка на дизелови подводници на стойност 40 млрд. долара. Макрон и Байдън проведоха телефонен разговор днес, в който двамата лидери са се споразумели да стартират задълбочени консултации за възстановяване на доверието, посочи в изявление Елисейският дворец.

Макрон ще говори в идните дни с Байдън за дипломатическата криза между двете държави

Канцеларията на Макрон добави, че САЩ са се ангажирали също да увеличат подкрепата си за антитерористични мисии под егидата на ООН в региона на Сахел в Африка. Двамата президенти са се договорили също да се срещнат в Европа през октомври, съобщи Белият дом. Байдън е подчертал "стратегическото значение на ангажимента на Франция и Европа към Индо-Тихоокеанския регион".

Освен това САЩ "признават значението на по-силна и способна европейска отбрана, която допринася положително за трансатлантическата и глобална сигурност и допълва НАТО", се казва в изявлението на американския президент.

По-рано днес пресслужбата на Макрон беше заявила, че френският президент очаква "пояснения и ясни ангажименти" от Байдън, който е поискал разговора. Вчера европейските партньори на Париж приеха да поставят дипломатическия спор на водещо място в политическия дневен ред на блока, включително на среща на високо равнище на ЕС следващия месец, припомня АП.

Мая Йорданова
983 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини