Папата в Словакия: Колко много благородни хора страдаха и умряха тук в името на Христос

  • 14 септември 2021 14:20

  • 172
  • 0
Папата в Словакия: Колко много благородни хора страдаха и умряха тук в името на Христос
© Getty images

Третият ден от посещението на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в Словакия започна в град Прешов с отслужване на литургия, на която се стекоха 30 000 богомолци, съобщи БТА.

Литургията беше знак на признание към гръкокатолиците в Словакия.

Папа Франциск призна, че се срамува от миналото

По време на изпълнената с песнопения служба на открито Светият отец припомни преследването, на което са били подложени вярващите по времето на комунизма.

"Застанал тук, си мисля за мъчениците, които в тази държава свидетелстваха за любовта към Христос в смутни времена, когато се препоръчваше запазване на мълчание, прикриване и неизповядване на вярата", каза папата. "Колко много благородни хора страдаха и умряха тук в Словакия в името на Христос!", каза Франциск.

По-късно днес папата ще се срещне с представители на ромската общност в Словакия, която наброява 400 000 души. Франциск ще посети бедния ромски квартал "Луник 9" във втория по големина град Кошице. Там близо 4500 души живеят натясно в жилища, предназначени да подслонят два пъти по-малко хора.

Много от панелните сгради нямат електричество, отопление, газ и течаща вода, тъй като са били прекъснати заради неплатени сметки. Близо 20 на сто от ромите в Словакия живеят в дълбока бедност, в над 600 бедняшки квартала, основно в южната и източната част на страната с 5,4 милиона жители. Източна Словакия има един от най-ниските БВП на глава от населението в Европейския съюз.

Довечера папата ще се срещне с младежи на стадиона на местния футболен клуб в Кошице.

Мая Йорданова
172 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини