Шотландия настоява за референдум за независимост, иска в ЕС

  • 13 септември 2021 20:12

  • 924
  • 0
 Шотландия настоява за референдум за независимост, иска в ЕС
© Getty Images, архив

Шотландският първи министър Никола Стърджън поиска днес от британското правителство да даде доказателство за "сътрудничество", като разреши произвеждането на нов референдум за независимост на Шотландия, на което Борис Джонсън твърдо се противопоставя, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

В реч при закриването на годишната конференция на нейната политическа сила - Шотландската национална партия - Стърджън подчерта, че нейният "подход по отношение на правителството и на политиката ще бъде, доколкото това е възможно, на сътрудничество, а не на противопоставяне.

Ето защо, в този дух на сътрудничество се надявам, че шотландското и британското правителство биха могли да постигнат споразумение, както направихме през 2014 г., за да позволим на демократичните желания на шотландския народ да бъдат чути и зачетени, обяви Стърджън. Тя имаше предвид предишния референдум, на който с 55 на сто надделя лагерът на привържениците на оставането в Обединеното кралство.

Стърджън, която се радва на висока популярност, иска да организира нов референдум до края на 2023 г., поставяйки на водещо място преодоляването на кризата, свързана с пандемията. Нейната партия победи на местните избори през май и се съюзи със Зелените, които също подкрепят нов референдум.

Британският премиер Джонсън обаче, който има последната дума за разрешаване на всенародно допитване, смята, че такава консултация може да има "не повече от веднъж в рамките на поколение" и референдумът би бил източник на напрежение.

За Стърджън Брекзит е променил нещата, тъй като шотландците се противопоставиха на излизането от ЕС с 62 на сто от гласовете.

Тя осъди днес последиците от излизането на Великобритания от ЕС заради увеличените разходи на производителите, недостига на определени храни и липсата на работна ръка в редица отрасли вследствие на съчетаването на пандемията с дълбоко враждебна имиграционна политика.

Референдум за независимост на Шотландия ще има, но след края на пандемията

Не е работа на правителството в Лондон "да решава нашето бъдеще без съгласието на хората, които живеят тук", смята тя.

Като независима държава Шотландия ще продължи сътрудничеството си с нашите приятели от останалата част на Обединеното кралство, но на по-добра основа, като равноправен партньор, подчерта Стърджън.

Последвайте канала на

Novini.bg
924 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини