Референдум за независимост на Шотландия ще има, но след края на пандемията

  • 13 септември 2021 08:01

  • 560
  • 4
Референдум за независимост на Шотландия ще има, но след края на пандемията
© Getty Images (архив)

Втори референдум за независимост на Шотландия няма да се проведе, докато всички ограничения заради COVID-19 не бъдат вдигнати, заяви категорично първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън.

Никола Стърджън постоянно обещава, че нов референдум за независимост ще бъде проведен до края на 2023 г., но само ако здравната криза е приключила. В неделя делегатите на Шотландската национална партия на започналия онлайн конгрес подкрепиха процедура за прокарване в парламента на проектозакон за провеждането на референдума възможно най-скоро, но Стърджън охлади страстите като каза, че няма да има нов плебисцит, докато националното здравепозване не се върне към нормална работа и не бъдат премахните всички ограничения. Стърджън изтъкна, че за да може да се обърне необходимото внимание на една кампания за референдум хората трябва да са се отърсили от всекидневните си грижи и ограничения, информира БНР.

Шотландците ще трябва да бъдат ваксинирани, за да посещават нощни клубове

Лидерът на Алба, другата националистическа партия в Шотландия, Алекс Салмънд, който е и предшественик на Стърджън, обаче критикува нейния предпазлив подход за втори референдум. Той не вижда причина защо Шотландската национална партия да не може да проведе онлайн кампания след като може да проведе онлайн конгрес. Салмънд настоява за стратегия, която ще сломи посотянния отказ на Уестминстър да даде необходимите правомощия на шотландския парламент да проведе законен референдум.

Владимир Василев
560 4

Коментари 4

Добави коментар
значи

2021.09.13 | 11:12

4
значи няма да има край на пандемията. или ще пуснат нова

2021.09.13 | 08:35

3
ще има, но друг път
След Каталуня

2021.09.13 | 08:33

2
и Шотландия ще отхвърли седесарската диктатура.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.13 | 08:32

1
Новините ги съчинява неграмотен шизофреник - фашизоид, наричащ протестиращите простаци.

Добави коментар

Водещи новини