Бивш сътрудник на Макрон се явява днес в съда по няколко обвинения

  • 13 септември 2021 17:00

  • 320
  • 0
Бивш сътрудник на Макрон се явява днес в съда по няколко обвинения
© Pixabay

Бившият близък сътрудник на френския президент Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на - Александер Бенала, от днес е съден в Париж заради проява на насилие срещу протестиращи, неправомерно използване на дипломатически паспорти и неспазване на разпоредбите за носене на огнестрелно оръжие, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На 1 май 2018 г., по-малко от година след избирането на Макрон за президент, Бенала е заснет как проявява насилие срещу протестиращи по време на първомайска демонстрация. По време на инцидента Бенала се намира сред служители от силите за сигурност, но не е на работа, а просто е наблюдател. Той обаче все пак носи каска на служител на силите за сигурност.

За инцидента първи пише в. "Монд" през лятото на 2018 г. Изданието уточнява, че наказанието на Бенала се е изразявало във временно отстраняване за 15 дни от работа. Допълва се, че като сътрудник на Макрон Бенала разполага с кабинет в Елисейския дворец.

Случаят прераства в скандал, опозицията критикува управляващите, започва и съдебно разследване, създава се и парламентарна комисия. По време на едно от изслушванията в нея Бенала казва, че работата му се изразявала в осъществяване на връзки между политическия офис на Макрон и силите, отговарящи за охраната му.

В хода на разследването Бенала отрича да е бил протестиращи. Той обаче признава, че е допуснал грешка, като се е намесил, носейки част от полицейска униформа. Бенала обаче казва, че просто е искал да помогне на полицията, че не е направил нищо незаконно, че е действал като гражданин, възпрял хора, извършващи престъпления.

Протестиращите, заснети в момент на малтретиране от Бенала, бяха осъдени през 2019 г. на глоба от 500 евро за това, че са хвърляли различни предмети по силите на реда. В съда те признаха, че са действали необмислено и съжалиха за постъпката си.

В крайна сметка Бенала беше отстранен от поста си и се ориентира към частния сектор. Но за Макрон и Елисейския дворец останаха критиките, че не са го уволнили незабавно след инцидента.

Партията на Макрон в криза заради мерките срещу Covid-19

Главоболията за Макрон заради случая с Бенала нараснаха, когато проверките показаха, че след отстраняването му от президентството той е запазил двата си дипломатически паспорта и ги е използвал по време на пътувания в Африка и Израел. Бенала твърди, че не е знаел, че няма право да ги използва.

Бенала освен това е съден и за неправомерно носене на огнестрелно оръжие. Това обвинения произтича от снимка от 2017 г. на сайта Медиапарт, на която Бенала, както изглежда, носи пистолет "Глок" след участие на Макрон на митинг в град Поатие. Съгласно разрешителното за носене на оръжие обаче Бенала имал право да носи пистолета си само в сградата на партията на Макрон "Република напред". Той твърди, че пистолетът, с който е бил заснет, е бил воден.

Процесът срещу Бенала ще продължи до 1 октомври. Делото се гледа седем месеца преди президентските избори във Франция.

Бенала може да получи до седем години затвор, ако вината му бъде призната, както и глоба от 100 000 евро.
 

Константин Тодоров
320 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини