Борис Джонсън защити британската операция за евакуация от Кабул

  • 29 август 2021 17:20

  • 635
  • 1
Борис Джонсън защити британската операция за евакуация от Кабул
© gettyimages

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е похвали днес "колосалната" операция за евакуиране на цивилни от Кабул, след като британските войски и дипломати се прибраха у дома след двуседмична евакуационна операция, слагайки край на 20-годишното британско военно присъствие в Афганистан, съобщава БТА.

Във видеопослание Джонсън похвали "колосалните усилия" на британски сили, участвали в "мисия без аналог в най-новата история". Правителството му обаче стана обект на критики за изоставянето на стотици или дори хиляди уязвими афганистанци, за които Великобритания обеща да се погрижи.

Последният самолет с британски военнослужещи напусна Кабул

Джонсън защити днес евакуационната операция от Кабул от критиките, че министрите му са "заспали на пост", изоставяйки хиляди подлежащи на евакуация афганистанци.

Генералът от запаса Ричард Данат, бивш началник на генералния щаб на британската армия, каза, че правителството сега трябва да проведе разследване, за да се установи защо е било толкова зле подготвено за бързото развитие на събитията.

"Не мога да проумея защо изглежда така, сякаш правителството е заспало на пост", каза о.з. генералът пред радио "Таймс" и допълни: "Евакуацията бе хаотична, трябваше да се справим по-добре, можехме да се правим по-добре". "Този въпрос е бил на бюрата на политиците от две-три години и със сигурност е бил разглеждан тази година", добави Данат.

Джонсън призна, че Великобритания не е искала да напуска Афганистан по този начин, но каза, че се е съобразила с графика за евакуация, определен от САЩ, които поставиха краен срок за изтеглянето си до 31 август.

"Макар че се изтеглихме заедно със САЩ, ще останем в региона", каза Джонсън и добави: "Заедно със съюзниците ни от Америка и Европа, и по света, ще изработим подход към талибаните не според думите, а според действията им". "Ако новият режим в Кабул иска дипломатическо признаване или да размразим милиардите, които сега сме замразили, те ще трябва да гарантират безопасното отпътуване на онези, които искат да напуснат страната, да зачитат правата на жените и момичетата и да не допуснат Афганистан да се превърна в инкубатор на глобалния тероризъм, защото това ще е катастрофално за страната", допълни британският премиер.

Мая Йорданова
635 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.08.29 | 19:31

1
ВЪВ youtube-Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров

Добави коментар

Водещи новини