Малтийските власти не са успели да защитят убитата журналистка Дафне Каруана Галисия от заплахи за живота ѝ

  • 29 юли 2021 16:41

  • 671
  • 0
Малтийските власти не са успели да защитят убитата журналистка Дафне Каруана Галисия от заплахи за живота ѝ
© Getty images (архив)

Малтийските власти не са успели адекватно да защитят убитата журналистка Дафне Каруана Галисия от заплахи за живота ѝ, сочи обществено разследване за нейната смърт, цитирано от ДПА, предаде БТА.

В публикуван днес доклад се стига до заключението, че на най-високи нива в малтийското правителство е съществувала култура на безнаказаност в годините преди атентата срещу журналистката през 2017 г. "Тази култура се е разпространила към други държавни структури, като полицията и е предизвикала "колапс на върховенството на правото", сочи докладът.

Журналистката бе убита от бомба в автомобила си през октомври 2017 година. Бизнесменът милионер Йорген Фенек бе обвинен в организирането на убийството. Непосредствено преди убийството си журналистката е разследвала сделка за електрическа централа, чийто съсобственик е бил Фенек.

Бизнесменът Йорген Фенек е поръчал убийството на журналистката Дафне Галиция, заяви свидетел по делото

Общественото разследване на убийството на Дафне Каруана Галисия започна през юни 2019 г., след оказан натиск от Съвета на Европа. Водено от трима съдии разследването изслуша показанията на общо 120 свидетели.

В заключителния си доклад разследването е установило изобилни доказателства за тесните връзки между малтийското правителство и едрия бизнес и е стигнало до извода, че рискът за живота на Каруана Галисия е нараснал, откакто е започнала да осветява офшорни сделки на високопоставени политици, свързани със скандала с изтичането на "Панамските документи" ("Панама гейт") от 2016 г."Тази конфронтация на Каруана Галисия с властите е продължавала да ескалира до самото ѝ убийство", резюмира докладът.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини