Френският парламент одобри спорен закон срещу радикалния ислям

  • 24 юли 2021 07:14

  • 2038
  • 4
Френският парламент одобри спорен закон срещу радикалния ислям
© Getty Images (архив)

След месеци разисквания депутатите от френското Национално събрание (долната камара на парламента) вчера приеха спорен закон, чиято цел е да се бори с радикалния ислямизъм и да "укрепи републиканските ценности", предаде ДПА.

Законът улеснява разпускането на организации, които поставят под въпрос френските ценности, борбата срещу принудителните бракове и налагането на наказания за използване на език на омразата в интернет.

Президентът Еманюел Макрон и правителството му искат да противодействат на радикалния ислям на местата, където младите хора са най-податливи - някои джамии, край училищата и в интернет. Макрон огласи новия закон през октомври миналата година, заричайки се да спре ислямския сепаратизъм след поредица нападения, отнели живота на над 250 души, припомня БТА.

Френският парламент прие на първо четене законопроект, насочен срещу радикалния ислям

Осигуряваме си средство за борба с онези, които злоупотребяват с религията, за да поставят под въпрос ценностите на Републиката, заяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Макар премиерът Жан Кастес многократно да подчерта, че законът не е насочен срещу религията, негови критици твърдят, че в закона се съдържат елементи, които поставят в неблагоприятно положение мюсюлманската част от населението.

Ислямът във Франция вече има харта с принципи

,,Никога няма да поставим знак за равенство между радикалния ислямизъм и мюсюлманите, аз смятам, че мюсюлманите са сред първите жертви на тази идеология'', заяви в Кастекс в интервю за в. "Монд" в края на миналата година.

Консерваторите обаче смятат закона за незадоволитен. Според информация във в. "Фигаро" и левицата, и десницата искат да подадат жалба до Конституционния съвет (най-висшия конституционен орган в Франция).

Владимир Василев
2038 4

Коментари 4

Добави коментар
x man

2021.07.24 | 12:10

4
Ne vaji6 . V zatvora memoari
neto

2021.07.24 | 08:58

3
kakvo pravi tozi arabski urod vav francia za da protestira pederasat makron si prodade darjavatta na manafite.
Васко Р. Младич

2021.07.24 | 08:31

1
Обезглавете ги
Иван

2021.07.24 | 08:37

2
Правилно, я вижте колко хубаво ги кръстиха и убиваха по време и преди Възродителния процес. Да вземат пример от тука, нали смв богоибрани, чиста раса.

Добави коментар

Водещи новини