Ислямът във Франция вече има харта с принципи

  • 18 януари 2021 07:17

  • 793
  • 1
Ислямът във Франция вече има харта с принципи
© Pixabay

Френският съвет на мюсюлманското вероизповедание официално одобри вчера харта на принципите на исляма във Франция. Това би трябвало да даде начало на голямо преструктуриране на втората религия в страната, предаде Франс прес.

След седмици на вътрешна криза лидерите на Съвета постигнаха споразумение по текста на хартата, в който се утвърждава "съвместимостта" на мюсюлманската вяра със светския характер на държавата и с равнопоставеността жени-мъже и в който се отхвърля използването на исляма като средство за постигане на политически цели.

Франция ще депортира алжирски доставчик на храна заради антисемитизъм

Това потвърждаване на републиканските принципи бе по настояване на президента Еманюел Макрон в рамките на неговата офанзива срещу сепаратизма и радикалния ислям. Тази офанзива се материализира в законопроект, който днес започва да разглежда парламентът на Франция.

Приемането на хартата с принципите проправя път към създаването на Национален съвет на имамите, който ще утвърждава имамите, проповядващи във Франция.

Хартата се противопоставя и на намесата на чужди страни в мюсюлманското вероизповедание във Франция. Една от разпоредбите й предвижда и по-стриктни правила във връзка с чужди дарения за над 10 000 евро.

Novini.bg
793 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.18 | 10:16

1
palna glupost pedarasat makron shte nalaga harti na nai prestapnata religia vav svetat iseiam glupav pederas tazi religia triabva da bade izkorenena ne samo vav francia no I vav ciala evropa.

Добави коментар

Водещи новини