Великобритания ще разположи за постоянно два бойни кораба в Азия

  • 20 юли 2021 13:10

  • 662
  • 0
Великобритания ще разположи за постоянно два бойни кораба в Азия
© Getty Images/Guliver

Великобритания заяви днес, че ще разположи за постоянно два бойни кораба в Азия, след като британският самолетоносач "Кралица Елизабет" посети Япония през септември, пресичайки морски зони, където Китай се бори за влияние със САЩ и техния съюзник Япония, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Плановете за емблематичната визита на самолетоносача, начело на британска военноморска флотилия, идват на фона на задълбочаването на връзките в сферата на сигурността между Лондон и Токио. Това става в момент, когато Япония изразява през последните месеци все по-силна тревога заради териториалните амбиции на Китай в региона, включително по отношение на Тайван, отбелязва Ройтерс.

"След първото по рода си разполагане на ударна група Великобритания ще остави за постоянно два военни кораба в региона по-късно тази година", посочи британският министър на отбраната Бен Уолъс в съвместно изявление, което направи в Токио с японския си колега Нобуо Киши.

Китай: Изгонихме военен кораб на САЩ

След като пристигнат в Япония, самолетоносачът "Кралица Елизабет" и съпровождащите го кораби ще се разделят и ще пуснат котва в ключови американски и японски военноморски бази на архипелага, уточни Киши.

Британският самолетоносач, който превозва на борда си стелт изтребители Ф-35, ще акостира в Йокосука, където се намират щабът на японските военноморски сили и самолетоносачът "Роналд Рейгън" от Седми американски флот.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
662 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини