Китай: Изгонихме военен кораб на САЩ

  • 12 юли 2021 16:32

  • 7099
  • 0
Китай: Изгонихме военен кораб на САЩ
© Getty images (архив)

Китайската армия заяви, че е прогонила военен кораб на САЩ от оспорван район на Южнокитайско море, след като Вашингтон предупреди, че нападение срещу Филипините може да доведе до задействане на договор за взаимна отбрана, предаде АП, цитирана от БТА.

Пекин потвърди претенциите си към части от морето, за които претендират и страни от Югоизточна Азия. Китайските власти отхвърлиха изявлението на администрацията на Джо Байдън в подкрепа на решение на международен съд в полза на Филипините, с което се отхвърлят повечето китайски претенции.

Китай все по-настоятелно предявява териториалните си претенции, което подхранва напрежението със съседни страни, включително Япония, Индия, Виетнам и Филипините. Армията заяви, че е изпратила кораби и самолети, след като американският военен кораб навлязъл във води край Парацелските острови, за които Пекин има териториални претенции.

"Китайските сили ги предупредиха и ги прогониха", съобщава армията в акаунта си в социални медии. "Островите са територия на Китай", подчертава Народно-освободителната армия, според която действията на американския флот са представляват сериозно нарушение на суверенитета и сигурността на Китай.

В изявление на пресслужбата на Седми военноморски флот на САЩ китайското изявление се определя като невярно, но не се съобщават никакви подробности за евентуален сблъсък между американските и китайски сили. "Нашият корраб е извършвал операция, съответстваща на международното право и след това продължи да извършва нормални операции в международни води", се подчертава в изявлението.

Кораб на САЩ откри огън по ирански катери

"Китайските твърдения са последното от дълга поредица действия на Пекин, целящи да представят погрешно законни военноморски операции на САЩ и да наложат прекомерните си и незаконни морски претенции", се добавя в изявлението на американския флот.

Валери Зайцев
7099 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини