На пазар в Кипър? Може, но с отрицателен тест или сертификат за ваксинация

  • 20 юли 2021 10:15

  • 582
  • 1
На пазар в Кипър? Може, но с отрицателен тест или сертификат за ваксинация
© Getty Images (архив)

Дори и за пазаруване в супермаркет в Кипър вече се изисква клиентите да са ваксинирани или да имат отрицателен тест, направен през последните 72 часа. От 5 ч. тази сутрин влизат в сила нови по-строги мерки, за да бъде овладяно силното разпространение на коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

До 31 юли коронавирусният "безопасен пропуск" ("SafePass") е задължителен за всички места на открито и закрито, където съгласно здравните протоколи могат да се съберат повече от 20 души. Сертификатът удостоверява ваксиниране, преболедуване или 72-часов тест. Той обхваща търговските обекти, включително супермаркети, но без самостоятелни малки магазини. 

Пропускът важи и за ресторанти, нощни клубове и други места за развлечения, като гостите в тях трябва да са само седящи, най-много до 10 души на маса и танците не са разрешени. Гражданите трябва да имат документа и при ползване на обществения транспорт, при получаване на различни услуги в държавния и частния сектор, в банки, клиентски центрове.

Кипър обяви затягане на мерките против коронавируса

Правителството взе решения за затягане на режима в петък, след поредица от рекорди с над 1 000 нови COVID случая на денонощие. В понеделник броят им също надвиши 1 000 при направени почти 70 000 теста, информира БНР.

За отпадане на "безопасния пропуск" и изискването за задължителни тестове два пъти седмично за неваксинираните бе основното искане на големия протест, състоял се в Никозия в неделя.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Владимир Василев
582 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.20 | 10:32

1
В неделя е имало 10 хиляден протест в Кипър. Нападнали са телевизията и почти са линчували журналист, подкрепящ фашистките мерки. Жив е, но е в болница. Мерките ще бъдат отменени.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини