Жертвите от наводненията в Германия достигнаха 165

  • 19 юли 2021 13:21

  • 3422
  • 0
Жертвите от наводненията в Германия достигнаха 165
© Getty Images

Опустошителните наводнения в Западна Германия са взели най-малко 165 жертви, показва новата равносметка от днес. Много хора още се водят безследно изчезнали, предаде Франс прес.

В най-силно засегнатата провинция Райнланд-Пфалц са установени вече 117 смъртни случая срещу 112, преброени преди, има и 749 ранени, заяви за АФП Верена Шойер, говорител на полицията в Кобленц.

Катастрофални наводнения като тези в Германия са възможни и у нас

В Северен Рейн-Вестфалия последните данни от снощи бяха за най-малко 47 загинали; за един смъртен случай информира и южната провинция Бавария, където през уикенда паднаха обилни валежи. Очаква се днес вътрешният министър Хорст Зеехофер да посети пострадалите райони, по-специално Бад Нойенар-Арвайлер, в една от долините, най-тежко засегнати от наводненията. Действията на министъра консерватор вероятно ще бъдат критикувани на предстоящ дебат за евентуални повреди в системите за предупреждение при бедствия и аварии, свързан със смъртоносните наводнения, информира БТА.

Германия все още е в шок заради тази най-голяма природна катастрофа в най-новата си история. Канцлерът Ангела Меркел посети вчера село Шулд недалеч от Бон, където река Ар, превърнала се в побесняла водна стихия, разруши част от историческия център.

В немския език трудно се намират думи, за да се опише това опустошение, сподели тя, наричайки разрушенията "сюрреалистични", и обеща подкрепа от федералния център.

Ангела Меркел: Ситуацията в регионите, засегнати от наводненията, е сюрреалистична и ужасяваща

В сряда правителството ще представи програма за спешна помощ на стойност най-малко 300 милиона евро. Ще последва мащабна програма за възстановяване, за която ще бъдат отпуснати милиарди евро. Експерти и политици посочиха за виновник затоплянето на климата. Вчера Меркел призова за "много големи усилия", насочени към ускоряване на политиките в сферата на климата.

Последвайте канала на

Владимир Василев
3422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини