Смях в зоната на наводненията заплашва шансовете на Армин Лашет да стане канцлер на Германия

  • 19 юли 2021 09:31

  • 1572
  • 2
Смях в зоната на наводненията заплашва шансовете на Армин Лашет да стане канцлер на Германия
© Getty Images

Това е отблъскваща сцена, и не може да бъде наречено по друг начин: кандидатът за канцлер от Съюза ХДС/ХСС стои на няколко метра зад гърба на германския президент, докато намира правилните думи за катастрофалното наводнение частично разрушения Ерфтщат, и се смее. Според немското списание Focus не е известно на какво точно се е смеел Армин Лашет, но няма значение. Важното е, че изведнъж ситуацията придоби подобие на карнавала в Кьолн - липсваше само да се плесне по бедрата от смях, докато е пиян.

Няма за какво да се смеем и няма какво да празнуваме, продължава кореспондентът на изданието Улрих Райц. Има причина само за мъка, а всякакви други реакции са неподходящи тук. Да покаже именно това - такава е задачата на човек в публична служба. Но Армин Лашет в този момент не се показа като такъв човек. Според автора на статията кандидатът за канцлер е изглеждал като веселяк или комична фигура, която се опитва по този нелеп начин да заеме поста канцлер след 26 септември.

Възможно ли е да си представим, че подобно нещо някога ще се случи на самата Меркел? Да се забавляваш на фона на катастрофата по време на малка, но все пак държавна церемония, което автоматично се подразбира, когато президентът на страната пристигне на мястото на трагедията, за да произнесе реч?

Както подчертава германският журналист, Меркел е държавник от 16 години. Да си държавен лидер означава да се придържаш към определен стил на поведение, да разбираш интуитивно как да се държиш публично, особено когато трябва да даваш пример на другите, да бъдеш модел и водач за другите. В такива ситуации политическото ежедневие няма значение и партийните разногласия отстъпват на заден план, защото така трябва да бъде: това са моменти на скръб и представителност, време за държавници.


За Лашет обаче очевидно този час не е бил такъв, пише Улрих Райц. Според него Лашет просто не е в правилния формат, за да бъде държавен лидер. Той обаче много бързо се извини. Това прозвуча така: „Благодарен съм на президента за посещението. Приемаме много близо до сърцето си съдбата на жертвите, за които сме чували в много разговори. И още повече съжалявам за впечатлението, породено от ситуацията по време на разговора. Беше неподходящо и съжалявам“.

Християндемократите на Меркел подготвят кампания за канцлерския пост в Германия

И ни съжаляваме много, че не само поведението, но и така наречените извинения на Лашет бяха толкова неуспешни, пише кореспондентът на Focus. По негово мнение се оказа, че политикът не се извини за собственото си поведение, а само изрази съжаление за създаденото впечатление, все едно не е виновен за нищо.

Подобен род „извинение“ прави положението за кандидата за канцлер още по-жалки, уверен е авторът на статията. Твърди се също, че Лашет не е чул за какво говори Щайнмайер. Но как може да бъде това? Възможно ли е да се предположи, че президентът на Германия прави хумористична карнавална реч?


За съжаление това не свърши дотук, продължава журналистът. Малко по-късно самият Лашет изнесе реч и Щайнмайер отиде там, където преди това беше кандидатът за канцлер от ХДС / ХСС. Изведнъж германският президент смени сдържаността си - той също се засмя. И това също е напълно неподходящо и недостойно, подчертава изданието. Възможно е с тази грешна стъпка самият Щайнмайер да се лиши от шанса да остане в президентството на страната за втори мандат.

Борбата за поста канцлер се оказа много странна, пише Focus. Зеленият кандидат едва ли ще се измъкне от оправянето на собствените си житейски ситуации; нейният конкурент от ХДС / ХСС обърка тържествено траурно събитие с развлекателно събитие. Остава да се отбележи, че до момента само Олаф Шолц провежда професионална предизборна кампания. Кандидатът на ГСДП има голям опит в тази политическа „зона на удари“, каквато е канцлерството. Неправилните стъпки на Аналена Баербок и Армин Лашет вероятно ще му бъдат от полза, заключава германското списание, цитирано от "Фокус".

Теодора Александрова
1572 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Rasist

2021.07.19 | 10:35

2
Шибана еврейска измет Меркел,Лашет и т.н.
Яште хуя рязан на Ердоган.

2021.07.19 | 10:31

1
Да ви се изпразня на сайта,шибан Админ копелтак гяурски....

Добави коментар

Водещи новини