Антониу Гутериш с втори мандат начело на ООН

  • 18 юни 2021 20:18

  • 360
  • 1
Антониу Гутериш с втори мандат начело на ООН
© Getty Images

Общото събрание на ООН назначи на днешното си заседание Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно за генерален секретар на международната организация за още пет години, предадоха световните агенции.

Решението беше оповестено от председателя на 75-ата сесия на Общото събрание Волкан Бозкър.

"Имам честта да обявя назначаването на Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно за генерален секретар на ООН за втори мандат от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2026 г.", каза той.

Резолюцията бе приета единодушно. Гутериш беше единствен кандидат за поста. По-рано той беше подкрепен от Съвета за сигурност на ООН.

В реч по повод подновяване на мандата му Гутериш призова за повече международно сътрудничество, като каза, че светът "пред прага на нова ера", отбелязва ДПА.

"Нещата може да се развият по два начина: да се провалим и да навлезем в непрекъсната криза или да осъществим пробив и да открием перспективи за по-зелено, сигурно и добро бъдеще още сега", каза Гутериш. "Има основания да се надяваме на по-добро", добави португалският дипломат.

"Парадигмите се променят. Стари догми биват отхвърляни. Пишем собствената си история с избора, който правим днес", каза генералният секретар на ООН.

"Може да се справим със сложните предизвикателства на бъдещето само с подход на смирение. Такъв, при който генералният секретар сам по себе си, нито разполага с всички отговори, нито се опитва да натрапи вижданията си", допълни той.

Гутериш изтъкна също, че пандемията от коронавируса е осуетила напредъка в постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН, включително намаляване на бедността и глада, подобряването на достъпа до образование и равенството между половете.

Последвайте канала на

Novini.bg
360 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2021.06.18 | 21:31

1
мoжeшe и oт Бългapия дa e, aкo тиквитe нe 6яхa тopпилиpaли кaндидaтypaтa с тaя нa Стa линкa.

Добави коментар

Водещи новини