Посланици и дипломати обсъждат в София дейността на Съвета за сигурност на ООН

  • 22 юни 2021 10:49

  • 225
  • 0
Посланици и дипломати обсъждат в София дейността на  Съвета за сигурност на ООН
© Pixabay

В София ще се състои дискусия за това каква е ролята на непостоянните членове на Съвета за сигурност на ООН и от какви реформи се нуждае най-консервативният орган на Организацията на Обединените нации (ООН). Събитието ще се проведе от 18 часа в четвъртък, 24 юни 2021 г., в Огледалната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. То се организира от Дружеството за ООН в България в сътрудничество с Министерството на външните работи на Република България и е част от инициативите на организацията по повод 26 юни – Деня на Устава на ООН.

По време на панелните дискусии ще бъдат обсъдени актуалните проблеми, свързани с участието на избраните на 11 юни 2021 г. 5 нови непостоянни членове на Съвета за сигурност (СС), текущият въпрос за реформата на този главен орган на ООН, темата за новите предизвикателства пред непостоянните членове на СС, свързани с мира и сигурността.

В събитието ще се включат посланикът на Федеративна република Бразилия Н.Пр. г-жа Мария Едилеуза Фонтенеле Реис, директорът на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ в МВнР посланик Валери Йотов и дипломатът от кариерата и доктор по международно право Златко Димитров. Модератор ще бъде председателят на Дружеството за ООН в България посланик Владимир Сотиров.

Антониу Гутериш е "отвратен" от убийството на мирни граждани в Буркина Фасо

Със събитието Дружеството за ООН в България отбелязва знаменателната за ООН дата 26 юни. Значението на този ден, на който през 1945 година в Сан Франциско делегати на 50 държави подписват Устава на Организацията на обединените нации, се свързва оправдано с откриването на реални възможности за „избавяне на идните поколения от бедствията на войната“, за плодотворно сътрудничество за укрепването на мира и за развиване на икономически и социален прогрес на всички народи.

Дружеството за ООН в България по традиция отбелязва този ден, служейки на мисията си да популяризира ролята на световната организация в съвременния свят.

Последвайте канала на

Novini.bg
225 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини