Бившият директор на „Фолксваген“ е обвинен в лъжесвидетелстване по дизеловия скандал

  • 09 юни 2021 14:56

  • 337
  • 2
Бившият директор на „Фолксваген“ е обвинен в лъжесвидетелстване по дизеловия скандал
© Getty Images

Прокуратурата на Федерална република Германия повдигна обвинение срещу бившия председател на управителния съвет на германския автомобилен концерн „Фолксваген“ Мартин Винтеркорн за лъжесвидетелстване по т.нар. дизелов скандал, съобщава вестник BILD, позовавайки се на разследващите в Берлин.

Съдът все още не е взел решение относно валидността на обвинителния акт. Ако обвиненията бъдат потвърдени, според германското законодателство Винтеркорн ще бъде осъден на лишаване от свобода за срок от три месеца до пет години.

В началото на юни онлайн изданието Business Insider съобщи, че бившият шеф на „Фолксваген“ възнамерява да плати около 10 милиона евро обезщетение за щетите, причинени на компанията във връзка със скандала. По-рано концернът подаде искове за обезщетение срещу Винтеркорн и бившия топ мениджър на „Ауди“ Руперт Щадлер. Решението бе взето въз основа на данни от финансовия одит на дейността на двамата ръководители, предаде "Фокус".

"Фолксваген" има за цел да удвои пазарния си дял на електромобили в Европа до 2030 година

Прокуратурата в Брауншвайг обвинява 73-годишния бивш мениджър и още четирима души в измами и нарушаване на закона за нелоялна конкуренция. Според разследването Винтеркорн е знаел, че през 2014 г. концернът е актуализирал софтуера на автомобилите, с което не решава проблема с емисиите. Това е било „необходимо, за да се скрие истинската причина за завишените цифри на емисиите“ на дизелови автомобили, заявиха от Прокуратурата.

През 2015 г. се оказа, че автомобилите на „Фолксваген“ са оборудвани със софтуер, който им позволява да показват занижени нива на вредни вещества в отработените газове. Благодарение на системата изглеждаше, че автомобилите напълно отговарят на приетите стандарти. В действителност обаче те извхърляха няколко пъти по-високи стойности вредни емисии от установеното максимално ниво на замърсяване на въздуха. Разследващите изхождат от факта, че Винтерхорн е знаел за манипулацията, но не е докладвал незабавно за потенциалните рискове за финансисти и инвеститори. Самият бивш топ мениджър категорично отрече обвиненията срещу него.

Последвайте канала на

Novini.bg
337 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Angelarwbqa

2021.06.09 | 23:30

2
М­л­­а­­­д­­а­­ ­м­о­­­к­­р­­­а­ ­­у­­­ч­­­е­н­­­и­­ч­­­к­а­­­ ­­ч­­­у­­к­­­а­­ ­­ ­W­­ ­­­W­­ ­­­W­­ ­­­.­­ ­­B­­­ ­G­­­ ­­­1­­ ­­­7­­ ­­.­­­ ­C­­ ­L­ ­­U­­­ ­­B
Kellybobwa

2021.06.09 | 15:13

1
М­­л­­­а­д­а­­­ ­м­­о­­к­­р­а­­­ ­у­­ч­­е­­­н­­­и­­­ч­к­а­­­ ­ч­­у­­­к­­а­ ­­­ ­­­W­ ­­­W­ ­­­W­­ ­­­.­­ ­B­­­ ­­G­­ ­­­1­­­ ­­­7­­­ ­­.­ ­C­­ ­­­L­ ­­U­­­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини