Финландия и Австрия имат готовност да бъдат домакини на среща между Байдън и Путин

  • 16 април 2021 15:39

  • 298
  • 0
Финландия и Австрия имат готовност да бъдат домакини на среща между Байдън и Путин
© Getty Images/Guliver

Финландия предлага да бъде домакин на очакваната в скоро време среща между президентите на САЩ и на Русия, Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в и Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През, съобщи днес финландското президентство. Австрия също каза, че е на разположение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Северната страна, където вече разговаряха Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През през юли 2018 г., е "уведомила едновременно Вашингтон и Москва", че има готовност да организира срещата на върха - първа между двамата лидери, научи АФП от кабинета на финландския президент Саули Нинистьо. Срещата "в трета страна" и "в близките месеци" бе предложена от Байдън в телефонен разговор с Путин, но Кремъл още не е приел предложението на фона на напрежението около Украйна, посочва агенцията.

Австрия също изрази днес готовност да стане домакин на преговорите, ако Вашингтон и Москва пожелаят.

Държавата "естествено ще бъде винаги на разположение като домакин на всякакви преговори на високо равнище. Двете страни знаят, че сме готови", посочи пред АФП австрийското външно министерство.

Байдън поддържа предложението за среща с Путин, защото е ключова за спиране на ескалацията

Съчетавайки контраатака с протегната ръка, Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в обяви вчера сурови финансови санкции срещу Русия и експулсирането на 10 руски дипломати, с което разгневи Москва, но поднови и предложението за среща с Путин с цел да започне "деескалация" на напрежението. Желанието на САЩ е президентите да разговарят "през лятото" в Европа.

Въпреки тежкото минало на двустранните връзки Финландия поддържа близки дипломатически отношения с Русия, което я прави дипломатически мост към Москва. Финландският президент Нинистьо, подкрепящ запазването на диалога с Русия, има във вторник "дълъг" разговор с Путин, по-специално за възможната му среща с Байдън. Дипломацията е част от служебните задължения на финландските държавни глави, припомня АФП.
 

Novini.bg
298 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини