Германия възнамерява да смекчи карантината за напълно ваксинирани хора

  • 12 май 2021 20:47

  • 713
  • 1
Германия възнамерява да смекчи карантината за напълно ваксинирани хора
© Getty Images/Guliver (архив)

Правителството на Германия одобри днес планове, предвиждащи да бъде позволено на хора, които са напълно ваксинирани срещу КОВИД-19, възстановили са се след преболедуване или са показали отрицателен тест, да влизат в страната, без да трябва да остават под карантина, каза правителствен източник, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25227

Промените не се отнасят за хора, които идват от високорискови райони или от места, където има мутиране на вируса. Смекчаването на мерките важи само за хора, които са получили одобрена в Европейския съюз ваксина, а именно на "Пфайзер"/"Бионтех", "Модерна", "АстраЗенека" или "Джонсън и Джонсън".

Германските експерти не са сигурни дали децата трябва да бъдат масово ваксинирани срещу COVID-19

Лекари казват, че хората в Германия, които искат да се ваксинират, стават все по-агресивни.

"Натискът върху ваксинационните центрове и лекарските кабинети се увеличава. Хората, които много желаят да се ваксинират, стават по-настоятелни", заяви Анке Рихтер-Шеер, която е заместник-ръководител на Германската асоциация на семейните лекари.

По думите й за мнозина е все по-неразбираемо защо трябва да чакат след други хора, след като Германия разширява кръга на групите от населението, които имат право да се ваксинират с приоритет. Тя каза, че хората идват в лекарските кабинети и изискват да бъдат ваксинирани, въпреки че не е техен ред, а настроенията стават все по-агресивни.

Отчаяни за ваксини германци стават все по-агресивни от месеците блокада

Някои хора също така настояват втората доза да им бъде поставена по-скоро, за да могат да отидат на почивка или да се възползват от определени предимства - като пазаруването без необходимост от тест за КОВИД-19. Възрастни пациенти, на които е определена ваксинация с препарата на "АстраЗенека", искат друга ваксина, предаде БТА.

След бавното начало ваксинацията в Германия набира скорост. Досега е поставена първа доза ваксина срещу КОВИД-19 на една трета от населението, а близо 10 процента са напълно ваксинирани.

Страната съобщи днес за 14 909 нови заразени, с което общият им брой достигна 3 548 285. Смъртните случаи се увеличиха с 268 и вече са 85 380. Седемдневната средна заболеваемост на 100 000 души обаче спадна на 108 в сравнение със 115 вчера.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
713 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.05.12 | 21:26

1
... телюги... Сър, телюги, чет нямат:)))!

Добави коментар

Водещи новини