Германските експерти не са сигурни дали децата трябва да бъдат масово ваксинирани срещу COVID-19

  • 12 май 2021 17:17

  • 447
  • 1
Германските експерти не са сигурни дали децата трябва да бъдат масово ваксинирани срещу COVID-19
© Getty Images/Guliver

До края на лятната ваканция Германия възнамерява да започне ваксинирането на деца над 12-годишна възраст, независимо от съображенията на Постоянната комисия по ваксините. Лекарските организации също са скептични и смятат, че подобни планове са нереалистични, пише "Тагесшау".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25229

На всички деца от 12 до 18-годишна възраст ще бъде предложена ваксина срещу коронавирус до края на лятната ваканция, потвърди вчера федералният здравен министър Йенс Шпан.

Постоянната комисия по ваксините (STIKO) обаче призова към търпение. "При всички случаи искаме да изследваме всички данни за ваксините за деца, преди да има масово предлагане на ваксина за подрастващите", заяви председателят на STIKO Томас Мертенс.

Обсъжданите в момента аргументи, като ваканцията например, не могат да имат превес при вземането на решения от страна на STIKO. В случай, че бъде дадено одобрение за деца от 12 до 15 години, тогава децата със сериозни предшестващи заболявания трябва да бъдат ваксинирани първи, смята той.

Професионалното сдружение на педиатрите също има съмнения, че графикът може да бъде спазен. На първо място, ваксината срещу коронавирус на "Пфайзер"/"Бионтех" за деца над 12-годишна възраст трябва да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Освен това последващото одобрение на STIKO може да отнеме известно време.

Отчаяни за ваксини германци стават все по-агресивни от месеците блокада

"Ето защо смятам обявените в момента графици за в края на лятото за прекалено амбициозни“, каза президентът на професионалната асоциация на педиатрите Томас Фишбах. Не искаме спешен лиценз и не трябва да има задължителна ваксинация, категоричен е той.

EMA отговаря за основното одобрение на ваксината, припомня изданието. В края на април компаниите "Пфайзер"/"Бионтех" подадоха молба за одобряване на ваксината им за деца над 12-годишна възраст. Очаква се EMA да вземе решение по този въпрос през май. Процесът може да бъде ускорен в зависимост от напредъка в оценката и може да приключи до края на месеца.

Затова медици настояват за точен график за ваксинационна кампания при децата и подрастващите. Началото на ваксинацията трябва да бъде добре подготвено, тъй като в противен случай процесът може да се забави. Младите хора се нуждаят от ясна перспектива, например от нормалното си училищно ежедневие, отбелязва БТА.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
447 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.05.12 | 17:35

1
А ние сме сигурни,че изобщо не трябва да се ваксат,що ша ваксаш някого който не се разболява от бацила,докато пораснат тея деца никой няма да помни тоя бацил.

Добави коментар

Водещи новини