В Страсбург бе открита Конференцията за бъдещето на Европа с цел реформиране на ЕС

  • 09 май 2021 19:36

  • 532
  • 5
В Страсбург бе открита Конференцията за бъдещето на Европа с цел реформиране на ЕС
© pixabay

ЕС откри днес в Страсбург своята Конференция за бъдещето на Европа като най-нов опит за цялостна реформа, съобщи БТА.

Конференцията си поставя за цел с помощта на граждански диалози и онлайн платформа до пролетта на 2022 г. да има разработени предложения как институциите на ЕС да станат по-ефикасни и достъпни за гражданите.

Ева Майдел: Членството в ЕС е най-важното и положително събитие за България в последните 30 години

В своята реч френският президент Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на заяви, че ЕС е доказал качествата си по време на пандемията от новия коронавирус.

"Останахме заедно в тази криза", каза той и настоя, че ЕС е проявил солидарност, поставил е на първо място защитата на човешкия живот, оказал е финансова помощ и е укрепил здравните си системи. Макрон заяви също, че страните от ЕС успешно са си сътрудничили във ваксинационната кампания.

"Трябва да се гордеем с това, то не беше нещо подразбиращо се. Европейското сътрудничество спаси животи", каза Макрон.

Сега е времето ЕС да помисли как ще изглежда след 10 години, заяви Макрон и призова за модел, който защитава европейските ценности и благоприятства научните изследвания и инвестициите. Лидерът на Европейската народна партия Манфред ВеберМанфред ВеберМанфред Вебер – германски политик. Манфред Вебер е роден на 14 юли 1972 г. в баварското селище предложи председателят на Европейската комисия да се избира пряко от всички гласоподаватели на ЕС и заяви, че сегашният модел на двойно ръководство трябва да се премахне.

Много страни-членки обаче не са склонни да се приемат съществени промени, защото това би наложило изменение на договорите на ЕС. В такъв случай някои страни ще трябва да организират референдуми, а опитът показва, че на тях неведнъж се е отхвърляло направеното предложение.

Освен това някои страни от ЕС се боят от загуба на правомощия на националните правителства в полза на Европейската комисия и Европейския парламент. Около 20 европейски лидери, сред които германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, призоваха гражданите на ЕС да се включат в инициативите за реформа чрез граждански събрания и онлайн платформа. Пандемията извади на показ "силните страни на европейската интеграция, но и слабостите ѝ. Трябва да обсъдим всичко това", каза Щайнмайер.

Мая Йорданова
532 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.05.09 | 22:18

4
Bъзстановeтe основнитe човeшки права, осъдeтe тeзи, които година и половина ги нарушаваха, гарантирайтe, чe цирка "спаситeлна пaндeмия" щe e нeвъзможeн в бъдeщe. Eдва слeд това можe да продължим заeдно напрeд.

2021.05.10 | 05:58

5
Право в десетката!
да започнат първо

2021.05.09 | 21:42

3
да следят къде потъват парите по проектите за виртуални ферми, че не стига нищо до хората в нужда, а от норвеги.. да се погрижат първо за хората без провинения - некой друг завод за вишисти да направят, а не първо за затворниците, че направо ще ми се прииска да отрепам някого - поне ще имам бийсик права като храна, покрив и работа дето сега не ми се осигуряват !!!!!!!!!!!
ЕССР да внимава.

2021.05.09 | 19:53

1
СССР почна да се реформира 1984-та от един с петно на главата и така се нареформира, че 91-а вече го нямаше.
напомням само,

2021.05.09 | 19:54

2
че на 1 януари тази година, преди няма и 6 месеца, ЕССР загуби един от най-важните си членове, благодарение на бездействието на водачите си от ЕНП - партията, която крепи тиквомутрите в България.

Добави коментар

Водещи новини