Макрон: Отговорът на авторитаризма е авторитетът на демокрацията

09 май 2021 18:30

Макрон: Отговорът на авторитаризма е авторитетът на демокрацията
© gettyimages
383 1

"Преди година Европа бе твърде разоръжена в здравеопазването и смятам, че все още е и днес. И трябва да извлечем всички уроци от това, че бяхме изправени пред големи удари като пандемията", каза президентът на Франция Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на при откриването на конференцията на бъдещето на Европа в Европарламента в Страсбург.

Той допълни, че трябва да се подсили общностният капацитет, защото само на това ниво отговорът е траен.

Днес е Денят на Европа

По повод критиките, че Европа не върви достатъчно бързо и не показва много амбиция, той заяви: "Преди три години в същото това полукълбо изразих убеждението си, че единственият отговор срещу авторитаризма, който би имал стойност, би бил авторитетът на демокрацията. А този авторитет може да бъде спечелен само с ефективност и бързина. Нашата европейска демокрация е демокрация на компромиса и равновесието и това е добродетел, която трябва да защитаваме като съкровище, защото тя избягва всички хегемонии. Но тя е и слабост, когато се задушава в собствените си процедури. И тук трябва да преоткрием ефективността и амбицията - когато сме изправени пред кризата, да реагираме по-бързо и най-вече по-силно".

Председателят на Европарламента Давид СасолиДавид Сасоли63-годишният италианец Давид Сасоли е новият председател на Европейския парламент. Той е бивш подчерта, че трябва да се позволи гражданите да изкажат предпочитанията си за председател на Комисията, както и на водещите кандидати и допълни, че това, което гражданите решат, може да доведе и до промяна в учредителните договори на ЕС. Инициативата, която ще даде повече права на европейските граждани при формирането на европейските политики, бе открита с музикални изпълнения от цигуларя Рено Капюсон и квартет „Карски“.

Гражданите на ЕС могат да споделят идеите си на многоезичната онлайн платформа на конференцията, която е достъпна на 24 езика и позволява обмен на идеи и гледни точки в цялата Общност. 108 граждани ще участват в обсъждането на идеите от платформата, както и представители на Комитета на регионите, Европейския икономически и социален комитет и на социалните партньори. Могат да бъдат канени и представители на ключови заинтересовани страни.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е припомни думите на френския писател Антоан дьо Сент Екзюпери от "Земята на хората" - "Да обичаш, това означава не да се гледаме един друг, а да гледаме заедно в една и съща посока" и още: "Вярвам, че тази конференция е истинска възможност да съберем европейците заедно и да се обединим около общата амбиция така, както направиха поколенията преди нас. А същността е там, че Европейският съюз трябва да е това, което европейците искат той да бъде".

Мая Йорданова
383 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
София

2021.05.09 | 18:37

1
Ходи да те перат негрите манаф !!!

Добави коментар

Водещи новини