Изгонените 18 дипломати от руското посолство напуснаха Чехия

19 април 2021 20:20

Изгонените 18 дипломати от руското посолство напуснаха Чехия
© gettyimages
1042 1

Обявените от Чехия за персона нон грата служители в руското посолство в Прага напуснаха днес страната, съобщи за ТАСС говорителката на посолството Мария Семьонова.

Осемнайсетте служители и техните семейства са отлетели от Прага за Москва в 17:00 ч. местно време със специален самолет на правителствения авиоотряд "Россия".

Москва: Изгонването на руските дипломати от Чехия е провокация

Днес пражките власти поискаха посолството да освободи част от общата площ, която заема. Става дума за територия, която до 1968 г. е била част от прилежащия парк Стромовка. Съответното искане е изпратено до правителството на Чехия, съобщи в Туитър кметът на район Прага-7 Ян Чижински, допълва БТА.

Градският съвет на Прага призова правителството на Чехия да проведе преговори за привеждането на площта на посолството на Руската федерация в съответствие със състоянието й отпреди нахлуването на войските на Варшавския договор през 1968 г., написа Чижински.

Чешката телевизия уточни, че става дума за половин хектар земя, където градските власти да засадят цветя и дървета, както е било до август 1968 г, когато на територията бил разположен лагерът на една от съветските военни части.

Мая Йорданова
1042 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емил Стефанов

2021.04.19 | 20:44

1
Точно си го каза човечеца а и смърди на световна война...

Добави коментар

Водещи новини