Слабо нарастване на британската икономика през февруари

  • 13 април 2021 10:47

  • 199
  • 0
Слабо нарастване на британската икономика през февруари
© Getty images

Икономиката на Великобритания нарасна слабо през февруари, компенсирайки малка част от спада през януари, тъй като британските компании започнаха да се подготвят за облекчаването на третия локдаун, в който се намираше страната през последните месеци, както и благодарение на подобряване на търговията с ЕС, показват данни на националната официална статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се повиши през февруари с 0,4% спрямо януари, когато се сви с 2,2 на сто. Очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-добър растеж от 0,6%, но в същото време януарските данни претърпяха възходяща корекция от предишна оценка на ONS за спад с 2,9 на сто.

На годишна база обаче БВП все още е със 7,8% под нивото си от февруари 2020 г. - точно месец преди началото на коронавирусната пандемия. Производственият сектор нарасна през февруари с 1,0% благодарение най-вече на повишение на промишленото производство с 1,3% на месечна база (най-солиден растеж от ноември 2020 г.).

Сферата на услугите отбеляза по-слабо повишение с 0,2% през февруари, докато строителството нарасна с 1,6 на сто, съобщава БНР.

САЩ: Изненадващо повишаване на исковете за обезщетения за безработица до 744 000

Британската икономика се сви с почти 10% през миналата година, отбелязвайки най-солиден спад от повече от три века и доста по-сериозно понижение, отколкото при повечето европейски икономики, тъй като Великобритания беше доста силно ударена от коронавирусната пандемия.

Бързият процес на ваксинация срещу COVID-19 в Обединеното кралство обаче повиши перспективата за икономическо възстановяване до края на тази и през следващата година. От вчера (12-ти април) магазини от несъществено значение и заведенията на открито отвориха отново, като премиерът Борис Джонсън се надява да облекчи повечето ограничителни противоепидемични мерки преди края на юни.

Националната британска статистика представи и данни за международната търговия, които сякаш сигнализират, че търговията между Великобритания и нейния основен партньор в лицето на ЕС започна частично да се възстановява през февруари, след като понесе силен удар през януари - първият месец на новите двустранни отношения след окончателния Брекзит.

ONS посочи, че стойността на износа на британски стоки за ЕС, изключвайки златото и цветните метали, нарасна през февруари с цели 47% спрямо януари, достигайки 11,6 млрд. паунда, докато вносът от съюза се увеличи със 7 на сто.

В същото време глобалният износ на британски стоки е все още с 18% под нивата от февруари 2020 г. - точно месец преди началото на коронавирусната пандемия на острова. Спрямо януари 2021 г. обаче британският износ нарасна през февруари с 9,9%, докато вносът скочи със 17,4%, което е индикация за постепенно възстановяване на международната търговия на Обединеното кралство.

Последвайте канала на

Novini.bg
199 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини