"Стандарт енд Пуърс": Фондът за възстановяване ще повиши растежа на ЕС с между 1,5% и 4,1%

27 април 2021 13:28

"Стандарт енд Пуърс": Фондът за възстановяване ще повиши растежа на ЕС с между 1,5% и 4,1%
© Pixabay
209 2

Фондът за възстановяване от коронавирусната криза на Европейския съюз в размер на 750 милиарда евро би трябвало да повиши икономическия растеж на единния блок с между 1,5% и 4,1% в петгодишен период в зависимост от успешното му прилагане, както и да подкрепи кредитния рейтинг на някои от най-задлъжнелите държави-членки, заяви във вторник "Стандарт енд Пуърс" (S&P Global), цитиран от БНР.

Европейските столици работят тази седмица за финализиране на съответните държавни планове, предназначен да възстановят икономическите щети, причинени от COVID-19, както и да рестартират растежа на по-устойчив и по-силен път на развитие.

В Германия подхождат с оптимизъм за тазгодишния си икономически растеж

Сложността на дългосрочното планиране и реформи, което да отговаря на изискванията, че 37% от средствата във фодна отива за борба с изменението на климата и 20% за дигитализиране на икономиката, означава, че много страни-членки ще отложат подаването на своите планове до средата на май, отбелязва кредитната агенция.

"Разглеждаме плана на ниво ЕС като подкрепящ кредитоспособността на европейските суверенни власти, въпреки че способността на националните правителства да прилагат структурни реформи зависи от отслабването на икономическия дисбаланс, който се е влошил поради пандемията“, посочиха в своя доклад икономистите и анализаторите на S&P Global.

Те отбелязаха, че прогнозите им за икономически растеж между 1,5% и 4,1% се отнасят съответно до сценариите за по-ниско и по-силно въздействие при прилагането на отделните планове.

Чрез отхвърлянето на съдебното оспорване на фонда за възстановяване от страна на германските евроскептици, представителите на ЕС очакват ратификациите в отделните държави членки да приключат до юни, което ще позволи първите плащания да започнат през юли. Правителствата, които имат одобрени планове, ще могат да получат предварително 13% от дела от полагащите им се средствата от фонда за възстановяване. Останалите средства ще се предлагат на вноски при достигане на договорени етапи по съответните планове.

"Стандарт енд Пуърс" заяви, че сценарият с голямо въздействие предполага, че 91% от предоставените средства ще бъдат използвани. Нормалните планове за финансиране от страна на ЕС означават, че средно едва 51% от наличните средства ще бъдат усвоени. Ако се следва този модел, кумулативният растеж ще бъде в размер на 1,5% от БВП през 2026 г., но "със значителни разлики между отделните държави", прогнозира рейтинговата агенция.

Като цяло европейският възстановителен фонд трябва да подпомогне и кредитните рейтинги в момент на нарастващ дълг, защото "държавните органи на ЕС имат значителни финансови лостове, които могат да бъдат използвани с устойчива гъвкавост в сравнение с традиционните структурни фондове на ЕС", заключва S&P Global.

Мая Йорданова
209 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.04.27 | 22:27

2
++ 20% инфлац

2021.04.27 | 13:53

1
Нова притча за мравката и щуреца. Мравката получила бърнаут, щуреца финансови стимули.

Добави коментар

Водещи новини