Президиумът на ХДС подкрепи Армин Лашет за кандидат за канцлер на Германия

  • 12 април 2021 15:05

  • 302
  • 0
Президиумът на ХДС подкрепи Армин Лашет за кандидат за канцлер на Германия
© gettyimages

Германският консерватор Армин Лашет, който е лидер на Християндемократическия съюз на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, беше избран днес от партийното ръководство да се бори за канцлерския пост на федералните парламентарни избори през септември, предадоха световните агенции.

Президиумът на ХДС реши тази сутрин на заседание при закрити врата да подкрепи Лашет, който има трудности да увеличи популярността си в допитванията пред друг консерватор - популярния премиер на южната провинция Бавария Маркус Зьодер, лидер на съюзническата формация Християнсоциален съюз /ХСС/.

Меркел подкрепя краткотраен локдаун в цяла Германия

Решението не е все още окончателно, но с тази подкрепа 60-годишният Лашет, който ръководи най-населената провинция Северен Рейн-Вестфалия, вече има добри шансове да претендира за канцлерския пост на вота на 26 септември.

Президиумът на ХДС е ключовата инстанция за определяне на кандидата за канцлер на консерваторите. ХДС губи скорост в допитванията, но все пак си остава начело с 28 процента. Следват я Зелените с 22 процента. Вчера обаче лидерът на ХСС Зьодер каза, че иска да се опита да стане първият баварец, който е избран за канцлер на Германия. Това би било възможно само ако ХДС, която е по-силна на национално ниво, го подкрепи. Но след днешната подкрепа на президиума на ХДС за Лашет, това изглежда трудно. Досега нито един лидер на ХСС не е ставал канцлер на Германия. Имало е два опита - през 1979 г. и 2002 г., приключили с провал.

Зьодер е един от най-популярните политици в Германия заради стриктния си и предпазлив подход в борбата срещу коронавируса, но въпреки това не успя да спечели подкрепа за каузата си да бъде кандидат за канцлер извън пределите на Бавария. За Лашет едва около една четвърт от германците мислят, че би бил подходящ за канцлер. Бившият журналист дълго време беше смятан за умерен привърженик на центристката линия на Меркел. Но от избирането му начело на ХДС той трупа провали. Неотдавнашната му позиция за кратък, но строг локдаун в Германия, му навлече критики и подигравки.

ХДС понесе и два сериозни удара на изборите за две германски провинции през март, разтърсена от корупционни скандали, свързани със закупуване на маски, в които се оказаха замесени депутати консерватори. Но Лашет, който е ловък тактик, успя задкулисно да си осигури подкрепата на ръководството на ХДС, което не искаше партията да отстъпва пред ХДС в навечерието на изборите. Други партии вече избраха отдавна претендентите си за канцлерския пост. Социалдемократите например се спряха на министъра на финансите Олаф Шолц. Зелените решават идния понеделник.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
302 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини