Ще стане ли новият лидер на ХДС канцлер на Германия?

17 януари 2021 13:22

Ще стане ли новият лидер на ХДС канцлер на Германия?
© getty images
921 2

Армин Лашет бе избран за лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) в Германия, но ще стане ли канцлер, пита се Руската служба на Би Би Си.

На състоялия се онлайн конгрес на управляващата ХДС премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Лашет получи 521 от подадени 991 гласа. За основния му съперник Фридрих Мерц бяха подадени 466 гласа.

Именно кандидатурата на Лашет бе публично подкрепена от канцлера Меркел. През 2018 г. тя напусна председателски пост в ХДС и заяви, че няма да се кандидатира за нов канцлерски мандат на изборите през есента на 2021 г.

За лидер на ХДС е избран Армин Лашет

В речта си след избирането Лашет обеща да положи всички сили за запазване на сътрудничеството между ХСС и баварските му партньори от Християнсоциалния съюз (ХСС), така че следващият канцлер да бъде от блока ХДС/ХСС. По традиция лидерът на християндемократите става кандидат за канцлер на блока. Но заради пандемията нещата се промениха и сега, съдейки по допитванията, Маркус Зьодер, лидер на ХСС и премиер на Бавария, е втори по популярност в Германия след Меркел, отбелязва Би Би Си.

Нисичкият Армин Лашет излъчва дружелюбие, отбелязва в коментар Джени Хил, кореспондент на британската медия в Берлин. Този популярен премиер на най-гъсто населената германска провинция без колебание се включва в традиционните фестивални празненства. Той успешно отрази всички нападки по време на бежанската криза от 2015 г. и се прояви като политик с либерално мислене, който вярва в ЕС и умее да води диалог с имигрантските общности. Обаче призивът му от пролетта на миналата година за отслабване на ограниченията заради коронавируса, без да се изчака ефектът от тях, учуди мнозина, и както казаха, разгневи Меркел.

Новият лидер на германския ХДС призова за обща борба срещу враговете на демокрацията

Оттогава той промени позицията си, но му предстои да свърши още много работа, за да поправи щетите, нанесени на политическия му имидж. Най-големият въпрос сега е ще може ли ХДС да го прокара като кандидат за канцлер на общите избори през септември. Смята се, че министърът на здравеопазването Йенс Шпан, който поддържаше кандидатурата на Лашет за лидер на партията, също има амбиции за канцлерския пост. А неотдавнашни проучвания на общественото мнение показват голямата популярност на баварския премиер Маркус Зьодер, припомня Би Би Си.
 

Novini.bg
921 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Zodiac

2021.01.17 | 15:06

2
"novini"толкова ниско падате, като предоставяте трибуна на тези маргинални отрепки.Срамота !!!
НЕ ПОДРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.17 | 13:44

1
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ

Добави коментар

Водещи новини