Гръцките партии отново не се споразумяха за коалиционно правителство

  • 14 май 2012 07:36

  • 521
  • 0
Гръцките партии отново не се споразумяха за коалиционно правителство
©

И вчера не е било постигнато споразумение за формиране на коалиционно правителство в Гърция, предаде Асошиейтед прес, като се позова на лидера на умерената левица Фотис Кувелис.

Критично важните преговори ще продължат днес. Радикалната левица СИРИЗА обаче отказа да участва. Президентът Каролос Папуляс уведомил Кувелис, че за момента няма възможност за формиране на правителство на широка коалиционна основа.

Гръцката държавна телевизия съобщи, че Папуляс ще събере отново на среща днес Кувелис, който оглавява партията Демократична левица, и лидерите на трите политически формации, които заеха първите три места на произведените преди седмица предсрочни парламентарни избори. Това са консервативната партия Нова демокрация, радикалната левица СИРИЗА и социалистите от ПАСОК. Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас обаче отказа да присъства на днешната среща, съобщи гръцката държавна телевизия. "СИРИЗА отказва да бъде "ляво алиби" за едно правителство, което ще продължи политиката (на мерки за строги икономии), която хората отхвърлиха на 6 май", заяви лаконично Ципрас. Това поставя срещата изобщо под въпрос, отбелязва АП. Иначе останалите три поканени партии обявиха, че ще изпратят свои представители при президента.

Лидерът на крайнодясната партия Златна зора Никос Михалолякис даде да се разбере, че неговата формация няма да се включи или да осигури парламентарна подкрепа за правителство, което ще продължи да прилага мерки за строги икономии в замяна на спасителни кредити от Европейския съюз и Международния валутен фонд, предаде ДПА. "Страната е под финансова атака... Гърците гласуваха против условията на спасителните планове на изборите, така че ЕС и МВФ трябваше да са напуснали страната досега", заяви той след вчерашната си среща с президента.

Гръцкият държавен глава прие един по един вчера лидерите на по-малките партии, които влязоха в парламента, в опит да потърси всички възможни варианти за формиране на коалиционно правителство. Парламентарните избори в Гърция на 6 май не излъчиха ясен победител и страната изпадна в ситуация на политическа несигурност, посочва АП. През изминалата седмица партиите, заели първите три места на изборите, не успяха една след друга да съставят правителство и върнаха мандата на президента. Ако сега не бъде постигнато споразумение за кабинет на широка коалиционна основа, ще трябва да бъдат свикани нови парламентарни избори, най-вероятно на 17 юни. Развитието на политическата ситуация в Гърция постави членството на страната в еврозоната под съмнение.

Технически Нова демокрация и ПАСОК разполагат с достатъчно места в парламента, за да формират коалиционно правителство с някоя по-малка формация, отбелязва ДПА. Те обаче подчертаха, че няма да съставят кабинет без СИРИЗА заради силното й представяне на изборите. В същото време радикалната левица обаче иска Гърция да не изпълнява своите задължения по международните спасителни планове - условие, което е неприемливо за Нова демокрация и ПАСОК.

Малката дясна партия Независими гърци и Златна зора също се обявяват против прилагането на мерките за строги икономии. Последното проучване на общественото мнение в Гърция, публикувано вчера във вестник "Вима", отрежда победа на СИРИЗА с 20,5 процента от гласовете (при 16,8 процента на изборите на 6 май) на евентуални нови парламентарни избори. Спечелилата изборите преди седмица Нова демокрация остава на второ място с 18,1 процента. ПАСОК остава трета, но с още по-нисък резултат -12,1 процента.

Последвайте канала на

БТА
521 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини