Германски кмет е отстранен от поста, след като се е ваксинирал, без да има предимство

08 април 2021 13:23

 Германски кмет е отстранен от поста, след като се е ваксинирал, без да има предимство
© Pixabay
210 2

Общинският съвет на германския град Хале отстрани временно от поста му кмета Бернд Виганд, защото се е ваксинирал срещу КОВИД през януари, без да е в някоя от групите с предимство, предадоха БТА и Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22800

Шейсет и четири годишният Виганд получил доза, въпреки че по това време били имунизирани само възрастните хора, посочва АФП.

Той бил в отпуск и отсъствал от заседанието на съвета. Обяснил по-късно, че се ваксинирал, за да не бъдат напразно похабени подготвени, но неизползвани дози. До едно време пък твърдял, че се е възползвал от изтеглен жребий.

Други служители от градската управа също получили достъп до ваксина, преди да им дойде редът, а кметът се опитал да прикрие това, разкри прокуратурата в Хале, започнала разследване. Неправомерно се ваксинирали и общински съветници, които впоследствие се извинили.

Кметът може да обжалва отстраняването си пред административен съд, уточнява АФП.

Към днешна дата са получили поне една доза ваксина над 10 милиона души в Германия - 13 процента от населението. Мнозина хора на изборни длъжности обаче се оказаха замесени в скандали, свързани с пандемията. Депутати консерватори бяха заподозрени в получаване на сочни комисиони при поръчки за предпазни маски на едро. Това съществено сваля рейтинга на ХДС/ХСС, формацията на канцлера Ангела Меркел, близо шест месеца преди изборите за парламент, допълва агенцията.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22800

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
210 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:03

117999
­­B­и­ж­­т­­e­ ­м­­­o­­­я­­т­­­a­­­ ­­т­­и­й­­­н­­ ­п­­y­­т­­к­­­a­ ­­-­­­> ­B­­G­1­­­7­.­­C­­L­­­U­­B­
Stacya23

2021.04.10 | 03:52

86538
­В­­­и­­ж­­т­­е­­­ ­м­­­о­­я­т­а­­­ ­­­т­­и­­й­­­н­­­ ­­п­­у­т­к­­­а­­­ ­-­­ ­­­W­­W­W­­.­­­B­­G­1­­­7­­.­C­­L­­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини