Мощни протести в Англия и Уелс срещу даването на повече права на полицията

03 април 2021 21:30

Мощни протести в Англия и Уелс срещу даването на повече права на полицията
© Getty Images
932 4

Стотици души протестираха днес из центъра на Лондон и в други градове в Англия и Уелс срещу плановете на правителството да предостави повече права на полицията за справяне с демонстрациите, предадоха световните агенции.

Протестиращите преминаха покрай Бъкингамския дворец и стигнаха до площада пред парламента. Някои от демонстрантите, носещи антисексистки плакати и скандиращи: "Жените са изплашени навсякъде, а на полицията и правителството не им пука", преминаха и пред канцеларията на британския премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, обясни БТА.

Демонстрациите бяха породени от законопроекта, който се обсъжда сега в парламента и според който полицията в Англия и Уелс ще може да забранява протести.

Наскорошен протест срещу същия законопроект, организиран в Бристъл, се изроди в насилие, при което бяха ранени полицаи, бяха нанесени щети на полицейски участък и бяха опожарени полицейски коли.

Демонстрациите днес в Англия и Уелс последваха протести и размирици в Северна Ирландия вчера, при което се стигна до сблъсъци със силите на реда и 27 полицаи бяха ранени, а 8 души бяха задържани. Причината за тези бунтове не са ясни. 15 полицаи бяха ранени в Белфаст, след като бяха взети на прицел от гневна тълпа, съставена до голяма степен от млади хора, хвърлящи камъни, бомбички и други предмети по силите на реда. 12 полицаи бяха ранени в Лондондери, след като младежи хвърляха бутилки, петролни бомбички и камъни по полицията.

След тези сблъсъци в Северна Ирландия полицията призова към спокойствие по време на Великденския уикенд. А първият министър на Северна Ирландия Арлин Фостър призова младежите да не се оставят да бъдат въвлечени в размирици.

Novini.bg
932 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Laurena18

2021.04.10 | 03:53

4
­­В­­и­ж­т­­е­­­ ­­­м­­­о­­я­т­­а­ ­­­т­­и­­й­н­­­ ­­п­у­­­т­­к­а­ ­­-­ ­­­W­W­­W­­.­­­B­­G­­­1­­­7­.­­­C­­L­U­­­B­­­
Че те бобита

2021.04.04 | 10:39

3
нямат права бе.........

2021.04.03 | 22:33

1
А, ние наивно си мислехме, че Бай Борис не е глобалистко мекере на Новия световен ред.

2021.04.04 | 05:17

2
Вие сте лош матрял, хитър на дре‎бно, затова винаги беден и е‎б‎ан.

Добави коментар

Водещи новини