Избирателите в Шотландия и Уелс гласуват за местни парламенти, англичаните избират кметове

  • 06 май 2021 18:49

  • 24027
  • 4
Избирателите в Шотландия и Уелс гласуват за местни парламенти, англичаните избират кметове
© Pixabay

Днес в Шотландия и Уелс се провеждат парламентарни избори, а в Англия ще има избори за местни съвети и за кметове, информира БНР.

129 депутати ще бъдат избрани за Холируд, шотландският парламент, като независимостта на Шотландия беше ключов момент в предизборната кампания. В уелския парламент, известен още като Сенед, ще бъдат разпределени 60 места. Английските гласоподаватели пък ще определят хиляди общински съветници, ще изберат 13 кметове на градове, сред които столицата Лондон и депутат от Хартлипул в Камарата на общините.

Днешният четвъртък е първото изпитание за партиите след общите избори през 2019 година и последвалата пандемия от коронавируса. Избирателните секции ще отворят врати в 7.00 часа местно време и ще затворят в 22.00 часа.

Повечето шотландците смятат, че страната ще е по-добре без Обединеното кралство

Трудно е да се каже кои от всички тези избори са най-интригуващи, но все пак най-голям интерес будят изборите за депутати в шотландския парламент, защото от техния изход зависи дали ще бъде поискан нов референдум за независимост на Шотландия. Шотландската национална партия на първия министър Никола Стърджън ще се стреми към втори референдум при положение, че спечели мнозинство, каквито като  цяло са очакванията.  В Англия избират членове на 143 местни съвета и 13 кмета.

Несъмнено голям интерес буди и изборът за кмет на Лондон. За поста кандидатстват 20 души, сред които има и български зет. Фаворити са сегашният кмет Садик Хан от Лейбъристката партия и кандидатът на консерваторите Шон Бейли.

Има интересен междинен избор за депутат от района на Хартлипул, защото се предполага, че в тази твърдина на лейбъристите ще спечели консерватор.

Пандемията попречи на провеждането на нормални предизборни кампании, така че е трудно да се правят ясни прогнози. Освен това пак заради пандемията е възможно и забавяне на преброяването на гласовете.

Времето не е най-доброто за избори, в Шотландия дори вали сняг. Преброяването на гласовете може да се забави заради пандемията. Избирателните секции затварят в полунощ българско време.

Novini.bg
24027 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Вагинир

2021.05.07 | 01:58

4
пРОСИЯ И ПРЕДИ И СЕГА СЕСЕСЕРЕ.пРОСИЯ БЕЗ КОЛОНИИТЕ,КОИТО ОГРАБВА Е КРЪГЛА НУЛА.
Бай Иван 2

2021.05.06 | 21:58

3
Вземете Бойко да ви управлява 11 г и после пак ще говорим с какво ще искате да глсувате.Сега се бори със зъби и нокти кой да е председател на ЦИК .Смятайте колко е важно кой е председател !
Бай Иван 2

2021.05.06 | 21:57

2
Вземете Бойко да ви управлява 11 г и после пак ще говорим с какво ще искате да глсувате.Сега се бори със зъби и нокти кой да е председател на ЦИК .Смятайте колко е важно кой е председател !
Българин

2021.05.06 | 20:33

1
Днес гласувахме със молив и хартиена бюлетина за Шотландски Парламент! Българи правете си изводите машини трябват ли ви ???

Добави коментар

Водещи новини