Експерти: Германската икономика се нуждае от мисловна нагласа към ваксините

  • 27 март 2021 21:35

  • 741
  • 1
Експерти: Германската икономика се нуждае от мисловна нагласа към ваксините
© gettyimages

Експерти от водещи финансови институти в Германия са на мнение, че икономиката на страната ще се подобри едва след като кампанията за ваксиниране най-накрая се ускори, е установило проучване на ДПА.

Каквото и да ни струва, се нуждаем се от мисловна нагласа към ваксинирането, тестването и проследяването на контактите, заяви Фрици Кьолер-Гайб, главен икономист в държавната банкова група Ка еф Ве (KfW). Това е единственият начин, по който можем трайно да избягаме от локдауна, подчерта тя.

Германският здравен министър: Нужно е строго затваряне за още 10 - 14 дни

Икономическите експерти обаче не са оптимисти за текущото темпо (на ваксинация). Катарина Утермьол от Алианц (Allianz Group) заяви, че в момента прагът за стаден имунитет от 70 процента от ваксинираното население няма да бъде достигнат до края на второто тримесечие. По думите й се очакват 30 процента. Продължаващото блокиране на страната накара икономистите да намалят прогнозите си за тазгодишния растеж.

"Имахме фалстарт за германската икономика през 2021 година", коментира Утермьол, която вече залага на растеж от само 3,4 процента.

И макар правителствената подкрепа за бизнеса да бе приветствана, Вероника Грим от Нюрнбергския университет предупреди, че работните места с най-малка защита - в секторите на изкуството, развлеченията, отдиха и хотелиерството - са и най-засегнати. Грим, която е член на съвета на германските икономически експерти, известен като "мъдреците", твърди, че над 500 000 от тези работни места са загубени, но според нея те могат да бъдат възстановени, щом вирусът престане да бъде заплаха.

Икономистите разчитат по-специално на втората половина на годината. Според Марк Шатенберг от Дойче банк (Deutsche Bank) "ако смекчаването (на мерките) стане възможно в края на второто тримесечие, натрупаната покупателна способност може да се превърне в двигател".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
741 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Crystala21

2021.04.10 | 03:54

1
­­В­­­и­­ж­­т­е­ ­­­м­­о­я­­т­а­­ ­­т­­и­й­­­н­­­ ­­­п­­у­­­т­к­а­­­ ­-­­ ­­W­­­W­­W­­­.­­B­­G­­­1­7­­.­­­C­L­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини