Германската икономика ще се свие с 2% през първото тримесечие

17 март 2021 16:24

Германската икономика ще се свие с 2% през първото тримесечие
© Pixabay
225 2

Съветът на икономическите консултанти на германското правителство заяви в сряда, че очаква най-голямата европейска икономика да се свие с приблизително 2% през първото тримесечие на тази година поради съществуващите рестриктивни мерки за ограничаване на коронавирусната пандемия.

Съветът намали прогнозата си за растеж на брутния вътрешен продукт на Германия за цялата 2021 г. до 3,1% от преднина оценка за експанзия от 3,7 на сто. Очаква се икономиката да достигне предкризисното си ниво към края на 2021 или началото на 2022 г. и да нарасне догодина с 4 на сто.

"Най-големият риск в посока надолу остава развитието на коронавирусната пандемия. Въпросът колко бързо икономиката може да се нормализира, зависи главно от напредъка на ваксинацията", се посочва в изявление на икономическите консултанти на правителството, цитирано от Ройтерс.

Икономистите обаче предупредиха, че решение на Германия и няколко други европейски държави за спиране на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca може да забави напредъка в постигането на колективен имунитет и да отложи надеждите за облекчаване на противоепидемичните ограничителни мерки, което облекчаване е необходими за стабилно икономическо възстановяване през второто тримесечие.

Икономиката на Германия се е свила с 4,9% през 2020 г.

Членът на консултативния икономически съвет към правителството - Вероника Грим заяви, че ваксината на AstraZeneca е необходима, за да се ускори и без това бавната кампания за ваксинация в Германия, предаде БНР.

За да може Германия да постигне целта на ЕС за ваксиниране на 70% от възрастното население до края на септември 2021 г., властите трябва да увеличат броя на ежедневните имунизации в центровете за ваксинация с 50 на сто, отбеляза Грим.

За да се постигне това обаче, е необходима ваксината на AstraZeneca, тъй като тя е по-лесна за транспортиране и съхранение в сравнение с другите, които се нуждаят от необичайно ниски температури по веригата за доставка, добави тя.

"Освен това в процеса на ваксинация трябва да бъдат включени семейни лекари и специалисти“, каза още Вероника Грим.

Според най-лошия сценарий, при който ваксината на AstraZeneca бъде забранена за постоянно, тя може да бъде заменен в правителствения план за ваксинация само частично с течение на годината, когато трябва да станат достъпни други ваксини като тази на Johnson & Johnson, посочи Грим.

Novini.bg
225 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Michellea18

2021.04.10 | 03:55

2
­­В­­­и­­ж­­т­­е­ ­м­­­о­­­я­­т­а­­ ­­­т­­­и­­­й­н­ ­п­­у­­т­­­к­­­а­­­ ­­­-­­­ ­­­W­­­W­­­W­.­­B­­G­­­1­­7­­­.­C­­L­­­U­­B­
ДА СПРЕМ ЛЪЖИТЕ И КРАЖБИТЕ И РЕКЕТА НА ГЕРБ

2021.03.17 | 16:51

1
АКО ИСКАТЕ БЪЛГАРИЯ ДА НЕ Е НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА ВЪВ ЕВРОПА КАКВАТО Е НАПРАВИХА ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ГЕРБ И СДС И ДПС И БСП ГЛАСУВАТЕ СЪС № 17 НА ТЕЗИ ИЗБОРИ НЕКА ЧЛЕНЪТ НА БКП Б.БОРИСОВ ДА ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ БЪДЕТЕ СМЕЛИ

Добави коментар

Водещи новини