Германската икономика отново вижда светлина

25 май 2020 13:46

Германската икономика отново вижда светлина
© Pixabay
767 1

През май германските бизнес нагласи се възстановяват частично от катастрофалния срив през предходния месец, тъй като компаниите гледат с оптимизъм на постепенното разхлабване на рестриктивните мерки в страната, които бяха наложени с цел ограничаване разпространението на коронавируса.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, отскочи през май до 79,5 пункта от 74,2 пункта през април, когато индексът отбеляза рекорден месечен спад и най-ниско ниво от Обединението на Германия през 1990 година, предаде БНР. Очакванията на финансовите пазари бяха за по-слабо подобрение на индекса към 78,5 пункта.

Това подобрение се дължи на рязко повишаване на бъдещите бизнес очаквания, но при ново понижаване на оценката за текущата бизнес ситуация.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се понижи през май до 78,9 пункта от 79,4 пункта през април, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца отскочи силно до 80,1 пункта от 69,4 пункта месец по-рано.

"Настроението сред германските компании започна да се възстановява след катастрофалния предходен месец", отбеляза президентът на института Ifo Клеменс Фуест и добави: "Очакванията за следващите месеци се подобриха значително".

Съществено подобрение през настоящия месец отчитат бизнес индексите в отделните икономически сектори, в т.ч. в промишлеността, в сферата на услугите, търговията и строителството.

Въпреки че много компании все още чувстват отрицателното въздействие от въведените ограничителни антивирусни мерки, има надежди, изразени посредством техните бизнес нагласи, с оглед на започналото разхлабване на тези мерки, посочи водещият немски институт и добави, че индустриалният сектор е все още песимистично настроен относно бъдещето.

Карантинните мерки, които бяха въведени след средата на март, причиниха навлизането на германската икономика в рецесия през първото тримесечие, когато БВП се сви най-силно от началото на 2009 г. насам, като се очаква още по-дълбока рецесия през второто тримесечие.

Икономистът от Ifo - Клаус Волрабе посочи, че институтът очаква двуцифрено свиване на икономиката през второто тримесечие, но добави, че компаниите очакват износът да намалее по-малко драматично с оглед на възобновяващата се икономическа активност.

"Германската икономика отново вижда светлина в края на тунела. Но все още сме далеч от оптимизма", отбеляза той.

 

Ню Йорк таймс: Тепърва ще се усещат икономическите последици от панденмията

 

Според икономистът Карстен Бжески от банката ING "съживяването на икономическата активност и завръщането на оптимизма са горещо приветствани, но определено не са причина за самодоволство или дори за самонадеяност".

Той добави: "Дори при по-благоприятен сценарий на постепенно премахване на ограничителните мерки и без втора вълна на коронавируса, германската икономика едва ли ще се върне на нивата си от преди кризата преди 2022 година".

Novini.bg
767 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Справедлив

2020.05.25 | 14:05

1
Германия и САЩ, ще се оправят бързо и дори може да спечелят от това... Да му мислят обаче италиано-испано-французите, чието комфортно живуркане, май свърши...

Добави коментар

Водещи новини