-
23 март 2021 18:41
- 586
- 0
Европейската комисия публикува резултатите от втората част на сравняването на качеството на хранителни продукти в ЕС, предлагани на пазара под една и съща марка — проучване, проведено от Съвместния изследователски център (СИЦ), съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.
Първата част на проучването, публикувано през 2019 г., бе съсредоточена върху разликите в състава на хранителните продукти. Тя установи различия — за около една трета от изпитваните продукти — не непосредствено видни от информацията на лицевата страна на опаковката, а от съставките. Целта на втората част на представеното днес проучване бе да се установи, дали тези разлики в състава могат да бъдат доловени от човешките сетива.
Днешните констатации не променят това, което установи първата част от проучването: разликите в хранителните продукти не следват географски модел. В същото време представените днес резултати показват, че сетивни разлики се забелязват ясно там, където съществуват големи разлики в състава на продуктите. Например, могат да се възприемат значителни разлики в съдържанието на захар в зърнените закуски, влияещи върху общата сладост на продукта. Обратното, когато разликите в състава са малки, експертите не са могли да ги усетят, например, малки вариации в съдържанието на мазнини в картофения чипс. Като цяло в 10 от 20-те изследвани продукта са установени вкусови разлики.
Проучването бе проведено като пилотен проект за тестване на 20 продукта, които са показали разлики в състава в първата част на проучването. Проби от всеки продукт бяха закупени в 5 - 10 различни държави членки. Тъй като изпитващите са специално обучени за такива изследвания, е вероятно обикновеният потребител да не улавя непременно същите разлики. Дали разликите могат да бъдат установени от експертите, зависи не само от това, дали различията в състава са големи или малки, но и от видовете използвани съставки: може да се открие разлика между различните синтетични подсладители в оранжада, докато различните естествени подсладители в газираните безалкохолни напитки не са били открити. В същото време следва да се отбележи, че потребителите не основават решението си да закупят даден продукт изключително на сетивното преживяване, а могат да бъдат повлияни и от други елементи, като например разходи.
Действия на Комисията по въпроса с разликите в качеството на продуктите:
·През септември 2017 г. Комисията публикува конкретни насоки за правоприлагащите органи относно прилагането на законодателството на ЕС в областта на храните и защитата на потребителите във връзка с разликите в качеството на продуктите.
·През април 2018 г., като част от Новия търговски механизъм за потребителите, Комисията предложи да се измени Директивата за нелоялните търговски практики, за да се изясни кога разликите в качеството на продуктите са заблуждаваща практика. Изменената директива ще се прилага в целия ЕС от 28 май 2022 г.
·През юни 2019 г. Съвместният изследователски център публикува първата част от днешното сравнение на характеристиките, свързани с качеството на хранителните продукти, което показа, че някои продукти са с еднаква или сходна марка, но са съставени по различен начин.
Това проучване е част от инвестиция в размер на близо 5 милиона евро от бюджета на ЕС за повишаване на знанията по въпроси, свързани с разликите в качеството, и за подпомагане на дейности за изграждане на капацитет за органите за защита на потребителите и сдруженията в целия Съюз (вж. тук за повече информация).
Последвайте канала на
Свързани новини
Ето защо се е появил двойният стандарт при храните
29 юни 201909:15
Програмата на Радев и Новаков за двойния стандарт при храните функционира напълно
25 юни 201910:18
Шефът на КЗП: Ще има санкции за тези, които са нарушили закона при двойния стандарт при храните
14 май 201918:40
КЗП: Стартираме проект за установяване на двоен стандарт при храните в ЕС на експертно ниво
14 май 201913:36
Мая Манолова обяви: Край на двойния стандарт при храните
02 април 201916:20
Емил Радев и Андрей Новаков подкрепят българската петиция за двойния стандарт при храните
21 януари 201911:31
Левски се подсили за Шампионската лига с познат у нас играч
България излиза срещу силния тим на Япония за втория си мач във VNL
Купата е "жълто-черна" след голово шоу и огромна драма на "Васил Левски"!
Ботев (Пд) изхвърли Левски и Локо (Пд) от Европа, положението на ЦСКА - София и Черно море несигурно
В типичния си стил Ювентус излъга Аталанта и вдигна рекордна 15-а Купа на Италия
Зингаревич обяви новина, която всички фенове на Ботев (Пд) се надяваха да чуят
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Ева Майдел: Политиката не може да разделя нашите общества, атентатът срещу Фицо е шок за ЕС
16 май 202408:41
Проф. Ангелов: Магистрала „Хемус“ излиза от комата на „Промяната“, но оскъпена
16 май 202410:59
Стефан Манов: Машината пази вота на избирателя от самия него
16 май 202408:30
Проф. Миглена Темелкова: Опираме до липсата на 184 млн. лева, за да бъде спазен законът
16 май 202408:36
Google отпуска над 1 млн. долара за стипендии на млади учени от института INSAIT
16 май 202410:03
Матурата по български език е утре - какво трябва да знаят зрелостниците?
16 май 202408:45
Убийството в Цалапица! Рангел Бизюрев: При заравянето на тялото Димитър беше мъртъв
16 май 202409:06
Думи на загиналия Кристиан се оказали пророчески за трагедията в Пловдив
16 май 202410:29
Волфганг Шусел: Скоро няма да има пречки за пълноправното членство на България в Шенген
16 май 202408:08