Повечето шотландците смятат, че страната ще е по-добре без Обединеното кралство

05 март 2021 06:45

Повечето шотландците смятат, че страната ще е по-добре без Обединеното кралство
© Getty images
928 1

Близо трима на всеки четирима шотландци смятат, че ще бъдат по-добре извън Обединеното кралство, показва ново проучване на общественото мнение. Това се случва въпреки проблемите напоследък на първия министър на Шотландия Никола Стърджън, която смята да поиска нов референдум за независимост по-късно през годината, информира БНР.

 71% от анкетираните са заявили, че Шотландия ще бъде по-добре, ако не е част от Обединеното кралство, а 53 на сто са подкрепили получаването на независимост. Проучването е направено между 18 и 22 февруари от "Savanta ComRes". 

През ноември обаче в подобно проучване е отчетен по-висок брой от 58% в подкрепа на независимостта. Covid-19, Брекзит и политическото ръководство са ключа в определянето на нагласите по въпроса, посочват авторите на анкетата. 

Може ли Шотландия да проведе нов референдум за независимост?

Първият министър и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън бе въвлечена през последните седмици в тежък спор с нейния предшественик Алекс Салмънд, след като бе установено, че разследването на правителството по делото срещу Салмънд за сексуално посегателство не е било законно. Появиха се дори искания за оставка на Стърджън. 

Проучването  показва още, че в Уелс около 39 процента от населението е за независимост, което е най-високият процент, отчитан досега. 43% от населениeто на Северна Ирландия иска обединение с Република Ирландия.

Novini.bg
928 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Mistya17

2021.04.10 | 03:56

91584
­В­­и­­ж­т­­­е­ ­­­м­­о­­­я­­т­­а­­ ­­­т­­и­­­й­н­­­ ­­­п­у­­т­­к­­­а­ ­­­-­­ ­W­­W­­­W­­­.­­B­G­­­1­­7­­.­­­C­L­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини