Шотландия ще обеднее, ако напусне Обединеното кралство, смятат експерти

03 февруари 2021 12:02

Шотландия ще обеднее, ако напусне Обединеното кралство, смятат експерти
© Getty images
934 2

Сериозен удар ще бъде нанесен на икономиката на Шотландия, ако тя излезе от Обединеното кралство, предаде БНР. Такъв е изводът на авторите на публикувания днес доклад на Лондонското училище по икономика (LSE).

В електронното си издание в. "Файненшъл таймс" отбелязва, че изследването е подготвено на фона на призивите на ръководството на управляващата Шотландска национална партия да бъде организиран нов референдум по въпроса за независимостта.

Според сценария, при който Шотландия получава независимост и се присъединява към ЕС, доходите на човек от населението спадат с 6,3-7,6 на сто заради граничните и митническите бариери. Очаква се още стокообменът с останалата част на Великобритания да намалее почти шест пъти. Свиването на доходите на човек от населението на Шотландия при оставането във Великобритания след излизането на Обединеното кралство от ЕС в дългосрочна перспектива няма да превиши 2 процента.

Шотландия затяга карантинните правила за пристигащите от чужбина

Шотландската икономика е тясно свързана с останалите части на кралството, на които се падат над 60 процента от износа ѝ. Първият референдум за независимостта на Шотландия бе през септември 2014 година и на него с подкрепата на 55 на сто от гласувалите победиха привържениците на оставането на Шотландия в Обединеното кралство.

Novini.bg
934 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Caitlina21

2021.04.10 | 04:00

2
­В­­и­­­ж­­т­­е­­­ ­­­м­­о­я­­­т­­а­ ­т­­и­­­й­­­н­­­ ­п­­у­т­­­к­­­а­ ­-­­ ­W­­­W­W­.­B­­G­1­7­­­.­C­­L­U­­­B­­
че

2021.02.03 | 13:29

1
че кой ще им даде да напускат ок???? не са ли гледали шотлански боец??? англедата ще ги разпорят всичките наред.

Добави коментар

Водещи новини