Великобритания защити едностранните си действия да удължи "гратисните периоди" в Северна Ирландия

  • 04 март 2021 07:04

  • 1927
  • 1
Великобритания защити едностранните си действия да удължи "гратисните периоди" в Северна Ирландия
© Getty images

Обединеното кралство защити едностранните си действия да удължи „гратисните периоди“ в Северна Ирландия за гранични проверки на стоките, наричайки ги „временни и технически стъпки“, предаде БНР. Това стана след като ЕС заяви, че ще предприеме съдебни действия, тъй като ходът на британците е нарушение на международните норми.

Северна Ирландия остана част от общия европейски пазар за стоки, така че продукти, пристигащи от останалата част на Обединеното кралство са обект на процедурите за внос на ЕС. „Гратисни периоди“ бяха определени за някои стоки, така че процедурите и проверките да не бъдат прилагани напълно за тях, с цел да се облекчат трудностите с влизането на новите разпоредби. 

Първият такъв „гратисен период“ изтича в края на март, но Великобритания заяви едностранно, че той ще бъде удължен до октомври. Той се отнася за някои храни и пратки. След края на „гратисния период“, съгласно търговското споразумение супермаркетите ще трябва да представят здравни сертификати за внос за всички доставки на животински продукти. 

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че действията на Обединеното кралство са нарушение на поетите задължения след Брекзит, залегнали в Протокола за Северна Ирландия.

Германия опитва да ускори ваксинацията

„Британското правителство за втори път нарушава международните закони. Този ход е също в пълен разрез с конструктивния подход до момента“, заяви Шефчович. 

Лорд Дейвид Фрост, който сега отговаря за Брекзит обаче заяви, че като взема решение този „гратисен период“ да се удължи до октомври британската страна ще осигури време за положителни дискусии с Брюксел.

Великобритания поиска удължаване на всички „гратисни периоди“ за граничните проверки в Ирландско море до 2023 година, но Брюксел досега отказва. Британският министър за Северна Ирландия Брандън Люис заяви, че правителството е трябвало да действа, за да защити интересите на провинцията и да избегне празните рафтове по магазините.

Последвайте канала на

Novini.bg
1927 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Saraha19

2021.04.10 | 03:57

1
­­В­и­ж­­­т­­е­ ­­м­­о­я­­т­а­­­ ­т­­­и­­­й­­н­ ­­п­у­­­т­к­а­ ­­-­­­ ­W­­W­­W­.­B­­G­­1­7­.­­C­­L­­­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини