Германия опитва да ускори ваксинацията

04 март 2021 06:29

Германия опитва да ускори ваксинацията
© Getty Images, архив
948 1

Германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на 16-те федерални провинции решиха в сряда да увеличат интервала между първата и втората доза на ваксината срещу КОВИД-19, където е възможно, за да предложат ваксини на повече хора, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23498

По данни към 2 март, цитирани от Асошиейтед прес, 5,3 процента от населението на Германия е ваксинирано с първа доза на ваксината, а 2,7 процента - с двете дози.

Меркел и ръководителите на провинциите заявиха днес, че очакват скоро решение на постоянната комисия за ваксинациите относно поставяне на ваксината на компанията АстраЗенека и на лица над 65 години, информира Ройтерс. Към момента Германия разрешава поставяне на тази ваксина само на хора на възраст между 18 и 64 години.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан каза, че кампанията по ваксинация ще бъде ускорена до няколко дни, очаквайки одобрение на предложението за поставяне на ваксината на АстраЗенека и на лица над 65 години. На срещата на Меркел с премиерите на федералните провинции бе решено от 8 март правителството да заплаща бързи тестове за коронавирус за всички асимптоматични граждани най-малко веднъж седмично.

Германия удължава локдауна?

Съгласно петфазовия план, одобрен на срещата вчера, от 8 март ще бъде разрешено събиране на до петима членове на две семейства, без да се броят децата до 14 години. От следващия понеделник ще отворят и някои магазини, включително книжарниците и градинските центрове. Ще работи търговията на дребно в регионите, които регистрират под 50 нови случая на 100 000 души население за период от седем дни. Ако броят на новите случаи скочи над 50 на 100 000, магазините ще се върнат към варианта "кликни и отиди", при който клиентите си запазват времеви прозорец за пазаруване. Ако новите случаи нараснат на повече от 100 на 100 000 души население в три последователни дни, се задейства "спешна спирачка" и се връщат ограниченията, валидни до 8 март.

На по-късна фаза ще бъдат отворени терасите на ресторантите, а музеите, театрите и кината ще бъдат отворени за хора, които представят скорошен отрицателен тест за КОВИД-19.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23498

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
948 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Chanela18

2021.04.10 | 03:57

1
­В­и­ж­­­т­­е­­­ ­­­м­­о­­я­­­т­­а­­­ ­т­­­и­­й­­­н­ ­п­у­­­т­к­­­а­­­ ­-­­ ­W­­W­W­.­­­B­­­G­1­7­.­­C­­­L­U­B­­­

Добави коментар

Водещи новини