Върховният комисар на ООН за правата на човека критикува Китай и Саудитска Арабия

  • 26 февруари 2021 15:31

  • 326
  • 2
Върховният комисар на ООН за правата на човека критикува Китай и Саудитска Арабия
© Getty Images/Guliver

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет разкритикува Китай и Саудитска Арабия. Тя говори днес на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Китай ограничава основни граждански и политически свободи в името на националната сигурност и мерките срещу COVID-19, отчете Бачелет. Тя отбеляза, че "активисти, адвокати и правозащитници, сред които и чужденци, са обект на произволни криминални обвинения, задържания и несправедливи процеси".

По думите ѝ заради участие в протести в Хонконг са разследвани над 600 души, някои от които по новия китайски закон за националната сигурност, наложен от Пекин на бившата британска колония. От допълнително независимо проучване се нуждаят съобщенията за нарушения като произволни арести, малтретиране, сексуално насилие и принудителен труд в китайския район Синцзян, призова Бачелет. Тя съобщи, че се водят преговори с Пекин за бъдещо нейно посещение в района, където живеят милиони мюсюлмани уйгури.

Президентите на Франция и Китай разговаряха, без да споменат въпроса за уйгурите

Върховният комисар на ООН за правата на човека спомена за "несправедливи задържания" на хора в Саудитска Арабия и прикани кралството да спазва свободата на изразяване и правото за мирни събрания. "Призовавам властите да създадат правна рамка за отстояване на правото за свобода на изразяване, мирни събрания и сдружавания за всички в кралството", каза Бачелет в необичайно свое публично изказване по адрес на Саудитска Арабия.

Последвайте канала на

Novini.bg
326 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lisaa19

2021.04.10 | 03:57

2
­­В­­и­­­ж­­т­­е­­ ­­­м­­­о­­­я­­т­а­­ ­­­т­­и­­­й­­­н­ ­­п­у­­­т­­к­­­а­­­ ­­­-­­ ­­W­W­­W­­­.­­B­G­­­1­­­7­­.­­­C­­­L­­­U­­B­
SONI

2021.02.26 | 20:02

1
AMERIKANSKA KU4KA ZASHTITAVA INTERESITE NA AMERIKA.

Добави коментар

Водещи новини